Rezsiharcra és földcsatára készül idén Orbán

2014. április 02. 09:50

Házfelújításhoz hasonlította Orbán Viktor az elmúlt négy évet, ami alatt bent laktunk a házban. Idén a miniszterelnök rezsiharcra és földcsatára készül. Orbán szerint Európa nem tudja megérteni Oroszországot.

2014. április 02. 09:50

Orbán Viktor szerint az elmúlt négy év olyan volt, mintha átépítettük volna a házunkat, miközben benne éltünk, a következő négy esztendő feladata pedig már az, hogy „az átépített házat belakjuk, otthonossá tegyük a magunk számára”. A miniszterelnök a Demokrata című hetilapnak adott, szerdán megjelent interjúban azt mondta, „a választáson azt kell megmutatnunk, hogy képesek vagyunk egységesen és bátran kiállni valami mellett, amiben hiszünk”.

Orbán Viktor úgy értékeli, az idei évnek – a választásokon kívül – két nagy küzdelme lesz: a rezsiharc és a földcsata. Azt mondta, előbbit eddig „jól vívtuk meg”, de októberben dől el, meg tudják-e védeni a nemzetállamok azon jogukat, hogy az energiaárak szabályozása saját hatáskörben maradjon. A földtörvény – magyarázta – úgy született meg, hogy tanulmányozták azon országokat, amelyeknek sikerült megvédeni földjüket. Bár jogilag a magyar földtörvény jó jogszabály, az unió beazonosította azt a három-négy pontot, amit támadni kíván – mondta a kormányfő, hozzátéve: felkészültek arra, hogy ha beindulnak a nyílt támadások, helytálljanak a küzdelemben.

Orbán Viktor az interjúban arról is beszélt, hogy bizonyos intézkedések tartósan részesei maradnak az életünknek. Ilyen például, hogy a pénztőkének nagyobb szerepet kell vállalnia a közterhekből vagy hogy a megélhetés költségeit az emberek zsebében lévő pénzhez igazítják – ez a rezsicsökkentés. A családpolitikai intézkedések is tartósan megmaradhatnak, sőt bővülhetnek is – jelezte. Orbán Viktor kiállt amellett, hogy legyenek olyan ügyek a magyar politikában, amelyeket az egymással rivalizáló erők nem kérdőjeleznek meg, például a népesedéspolitika vagy a határon túli magyarok ügye.

A miniszterelnök szerint a paksi bővítést ellenző szocialisták április 6. után megváltoztatják az ügyben most hangoztatott véleményüket, amely mögött kampánymegfontolások vannak: megpróbáltak találni egy olyan témát, amelynek támogatottsága meghaladja a pártjukét. Oroszországról szólva Orbán Viktor kifejtette, Európa nem tud megbirkózni azzal a ténnyel, hogy Oroszországot nem úgy szervezik, vezetik, ahogy ezt az európai demokráciákban megszokták. Az európai ember első számú értéke a szabadság, Oroszországban azonban ezt mindig megelőzi majd az a feladat, hogyan lehet egyben tartani a hatalmas méretű országot. Ezt vagy tudomásul vesszük, és a nemzetközi jog szellemében próbáljuk kapcsolatainkat jól kezelni, vagy pedig folyamatosan kioktatunk, elveszítve az együttműködés lehetőségét – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Seuso-kincsek hazahozatalának ügyét a megerősödő, a saját jussát kikövetelő, a saját jogaiért kiálló Magyarország szimbólumaként értékelte a Demokratának adott interjúban.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. április 02. 23:44
Jut eszembe rezsiről: Kossuth mai hírekben 2012 óta majd negyedével csökkent a gáz ára. Értitek, 2012 óta. :D:D Nem 2010, 2009 meg mittudomén
=nessuno=
2014. április 02. 23:42
Visszatáncol a putyinpincsi pávatáncos. Majd ráfogja a zEU-ra. :)) Rezsimajmok.
kukagyerek
2014. április 02. 15:48
Vezírem, mi, narancsökrök veled megyünk a harcba! Azt a kevés megmaradt termőföldet is a kezedre harcoljuk, hogy még több lehessen a holdudvarodnak. A birkameneten meg könnyes szemmel hallgatjuk (a meghatódástól) a papírról felolvasott süketelésedet. Hajrá Felcsút!
nyugalmazott tanár
2014. április 02. 12:13
Nagyon jó riport volt, végre egy politikus, aki nem a többiek ekézésével akar sikert elérni, hanem a munkáról a feladfatokról beszél. Ha eddig még lehettek kétségek, mára teljesen eloszlottak. Egyetlen kormányképes politikai erő Magyarországon a FIDESZ-KDNP koalíció. Egyetlen alkalmas korményfőjelölt Orbán Viktor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!