Földtörvény: egyelőre nem jött össze a Jobbiknak a népszavazási kezdeményezés

2014. március 21. 10:02

Az NVB szerint nem lehet népszavazást tartani arról, hogy külföldiek ne szerezhessenek földet Magyarországon, mert ez nemzetközi szerződést érintő kérdés. A Jobbik döntés botrányosnak tartja a döntést, és a Kúrián támadják meg a határozatot.

2014. március 21. 10:02

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát – a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével – csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?” Ezt kérdezte volna a Jobbik az emberektől, de az NVB csütörtökön megtagadta a kérdés hitelesítését, mert a kérdés tiltott tárgykört érint, nemzetközi szerződésbe ütközik.

Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján botrányosnak nevezte az NVB nem jogerős határozatát, és bejelentette, hogy a Kúriához fordulnak.

A politikus kijelentette: a Jobbik kezdeményezésével elérhető lett volna, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen az uniós csatlakozási szerződés felülvizsgálatáról annak érdekében, hogy a termőföld magyar kézben maradjon. Kiemelte: szó sincs arról, hogy a népszavazás a csatlakozási szerződés felrúgását eredményezte volna.

A jobbikos politikus szerint az NVB a kormány nyomására döntött, de mérlegelnie kellett volna, mert a kezdeményezés megállja a helyét. Példaként Litvániát hozta fel, ahol közlése szerint ősszel ugyanezt a kérdést felteszik az ott élőknek. „Milyen ország az, ahol nem lehet megkérdezni a népet arról, hogy a földjét saját kezében akarja-e tartani vagy át akarja-e játszani tőkeerős, külföldi spekulánsoknak?” – kérdezte Magyar.

Magyar Zoltán álláspontja szerint a döntéssel egyértelművé vált, hogy azon magyar emberek számára, akik a magyar földet magyar kézben akarják tudni, egyetlen lehetőség maradt: a Jobbikra kell szavazni, hiszen az Országgyűlés az eddigi összetételben képtelen volt a magyar földet megvédeni, a népszavazást pedig megakadályozták.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 22. 08:29
""a zöldbárók – a gyakran egykori kommunista tsz-elnökökből lett földesurak – zavartalan földuralmának, akik annak idején könnyedén mentették az állami földeket saját maguknak és holdudvaraiknak. Szinte ingyen osztották szét maguk között a földeket akár 99 évre hektáronként 1-100 forintért.""
damm
2014. március 21. 11:46
Lehull a lepel, sok bizonytalan szavazó ezekből is levonhat következtéseket, hogy ki a valódi és ki az aki csak kaméleon.
kukagyerek
2014. március 21. 11:24
"nem értem miért pattog ennyire a jobbik." ...... Ha magyar lennél, majd megértenéd! De fidesz és maszop származású lehetsz! Nagyszüleid meg mszmp-sek lehettek.
kovacslidia
2014. március 21. 11:15
Szerintem ebben a döntésben nincs semmi botrányos..nem értem miért pattog ennyire a jobbik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!