Matolcsy: Jó ötlet volt a kamatcsökkentés

2014. január 29. 15:30

Jó döntés volt az alapkamat csökkentése, ami várhatóan még folytatódni fog – mondta Matolcsy György jegybankelnök, a forintgyengülést viszont nem kommentálta.

2014. január 29. 15:30

Matolcsy az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán elmondta: az infláció tartósan a 3 százalékos inflációs cél alatt van, ezért van némi tere a további kamatcsökkentésnek. Kiemelte: a válságnak még nincs vége, az eurózóna válsága újabb hullámokat vethet, ezért óvatos, konzervatív politikára van szükség a kormány és a jegybank részéről is.

Megjegyezte: Magyarországon a folyó fizetési mérlegben tartósan többlet jelentkezik, ami nagy különbség Magyarország és sok európai uniós tagállam között. Matolcsy György az újságírók kérdésére nem kommentálta a szerdai forintgyengülést.

Az MNB elnöke kifejtette: a kormány által bevezetett strukturális reformok gazdasági és pénzügyi fordulatot hoztak Magyarországon, az unortodox válságkezelés sikeres volt. Az ország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól, az államháztartási hiány csökkent, és az ország új, fenntartható gazdasági pályára állt.

A strukturális reformok nélkül középtávon nem érhető el fenntartható GDP-növekedés, magas foglalkoztatottság, és költségvetési egyensúly – fejtette ki Matolcsy György. Hozzátette, hogy sok európai példa bizonyítja, a megszorításokkal járó reformok nem sikeresek, politikai instabilitást okoznak. Magyarország ezzel szemben azt az utat választotta, hogy a reformok mellett tehermegosztási politikát vezetett be. Úgy vélte, ez innovatív, bár egyes szektorok számára fájdalmas döntés volt, de összességében profitálnak belőle a gazdaság szereplői. 

A jegybank elnöke a gazdasági és pénzügyi fordulatot megalapozó döntések között említette az egykulcsos személyi jövedelemadó életbe léptetését, a bankadó és a válságadók bevezetését, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) védőhálója nélküli gazdasági válságkezelést, a költségvetés kézben tartását és az államháztartási hiány lefaragását, valamint a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazását. Kiemelte, hogy a korábbi IMF programországok közül csak két államban, Magyarországon és Lettországban csökkent az államadósság. 

Matolcsy György kitért arra is, hogy Magyarországon az európai uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben nőtt a foglalkoztatottság. Az MNB elnöke szerint eredményes volt az egykulcsos adó bevezetése, mivel az a munkateljesítmény növelésére ösztönöz. Megjegyezte azt is, hogy a bevezetett új adóstruktúra fenntartható.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ezaz
2014. január 29. 23:25
Jó ötlet volt a Provident.
hátakkor
2014. január 29. 18:01
"A Nemzeti Banknak nincsenek árfolyam céljai" ( Simor et.) Központi banknak két feladata van. Pénz értékállósága ( well done) big gap mellékesen segítheti a gazdaságot
Gregorius
2014. január 29. 17:53
Nem sok diplomáciai és realitás érzék szorult bele. Egyszerűen annyit kellett volna mondania, hogy "a további kamatcsökkentéssel kapcsolatban elemezzük a helyzetet"...
Akitlosz
2014. január 29. 17:32
"Jó döntés volt az alapkamat csökkentése, ami várhatóan még folytatódni fog – mondta Matolcsy György jegybankelnök, a forintgyengülést viszont nem kommentálta." Mert nem a valóságot látja, hanem, amit látni akar. Vagy egyáltalán látni tud. "az infláció tartósan a 3 százalékos inflációs cél alatt van," Akkor talán lehetne csökkenteni azt a célt. Vagy mindenáron fel akarják pergetni a pénzrontásukat évi 3%-ra? "Kiemelte, hogy ... Magyarországon ... csökkent az államadósság." Kár, hogy nem igaz. "Matolcsy György kitért arra is, hogy Magyarországon az európai uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben nőtt a foglalkoztatottság." Közmunkásokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!