Visszavásárolnák a Takarékbankot

2013. december 19. 09:00

A takarékszövetkezetek visszavásárolnák az államtól a takarékszövetkezetek háttérintézményének számító Takarékbankban szerzett részesedéseit. Az állam szerint sikerült a fejlesztéseket beindítani, ezért szállnak ki.

2013. december 19. 09:00

Augusztus végén az állam egy törvénnyel szerzett többségi tulajdont a Takarékbankban, ami ellen akkor a takarékszövetkezetek hiába tiltakoztak. A kormány kedden bejelentette, hogy máris el szeretné adni a részesedését. Az eredeti célja az állami tulajdonba vételnek az volt, hogy megerősítsék a takarékszövetkezeti szektort és az versenytársa legyen a nagyobb bankhálózatoknak. Ez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint sikerült elérni, mert a kiszállást azzal indokolták, hogy az integráció a tervezett ütemben halad, és garanciát látnak arra, hogy az elindított folyamatokat már nem lehet visszafordítani.

Az állam nemzetközi pályázaton fogja meghirdetni a részvénycsomagját, amit 2014. március 31-ig fognak elbírálni. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a takarékoknak nem lehet más célja, mint hogy visszaszerezzék a többségi tulajdont, ha az állami részvények reálisan megszerezhetőek.

Az állam 136 milliárd forintot juttatott a takarékszövetkezeti rendszerbe, és költött az integrációs folyamatok beindítására. Az MSZP-s Józsa István szerint a gyanú árnyéka vetül erre az állami eladásra, hogy miért ilyen hamar, és gyorsan kívánnak megszabadulni a részesedésüktől. Úgy gondolja, hogy az állam csak pénzt akar szerezni a választások előtt, és valójában nem is kívánták a takarékszövetkezeti rendszert fejleszteni.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. december 19. 12:33
Az biztos, hogy nem köt mindent az orrunkra a kormány. Egy kicsit furcsán gyors ez az egész; az érdemi integráció, a bank megerősítése és a Postával való szorosabb együttműködés tudtommal még nem zárult le; és három hónap kevésnek tűnik egy olyan banknak az eladására, amely eléggé nagy és egy eléggé képlékeny szabályozói és üzleti környezetben tevékenykedik. Nem lepne meg, ha már előre ki lenne választva a vevő. Külföldi befektető bevonását egyelőre valószínűtlennek látom; a külföldi bankok inkább kivonulnának az országból, csak nem tudnak vevőt találni. Ráadásul világosan kommunikált cél, hogy a bankszektor magyar kézben levő hányada növekedjen.
Türelem
2013. december 19. 09:46
A Fidesz valami olyasmit ígért, hogy lesz egy önálló magyar tulajdonú bank, s most akkor feladta korábbi céljait? De miért?
trespass
2013. december 19. 09:35
"Az állam nemzetközi pályázaton fogja meghirdetni a részvénycsomagját" Milyen érdekeltségű/kötődésű cég/konzorcium fog nyerni? Mennyit fog bukni az állam (mi)? (fogadásokat nálam lehet kötni.:))
Secnir
2013. december 19. 09:27
"Úgy gondolja, hogy az állam csak pénzt akar szerezni a választások előtt, és valójában nem is kívánták a takarékszövetkezeti rendszert fejleszteni." pont. ennyi. és tegyük hozzá azt is, hogy jó eséllyel egy kajmán-szigeteki befektetőnek adnák el (Shim Mitska Corp.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!