Szorosabbra fűznék a katonai együttműködést a visegrádi országok

2013. szeptember 19. 08:55

A visegrádi országok védelempolitikai igazgatói megállapodtak arról, hogy fokozzák az együttműködést a katonai kiképzések és gyakorlatok terén a NATO kapcsolt erők kezdeményezésével összhangban.

2013. szeptember 19. 08:55

A visegrádi országok védelempolitikai igazgatói a hét elején találkoztak Visegrádon. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár cseh, lengyel és szlovák partnerével arról is megállapodott, hogy tovább folytatják a védelmi és beszerzési tervek összehangolását. 

A résztvevők megvitatták a 2016-ban felálló V4-es EU-harccsoportot érintő kérdéseket is, és egyeztettek a NATO védelmi minisztereinek októberi értekezletének témáiról, valamint az EU biztonság- és védelempolitikáját érintő aktuális kérdésekről.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 19. 11:46
Kell a katonai együttműködés a visegrádi országok között. Ha valaki megtámadja valamelyiket, legyen hova elmenekülnie a megtámadott ország katonaságának. (A többi V4-es hadsereg ugyanolyan szinten van, mint a magyar. Különösen fáj ez a cseheknek, akik - még mint Csehszlovákia - a nyugatnémet hadsereggel voltak egy szinten).
Senior
2013. szeptember 19. 10:34
Antall művelt ember volt,(A politikusi képességeit ne feszegessük.) Fel akart éleszteni egy középkori álmot. Akkora az érdekellentét, hogy ebben, csak olya Hende féle, botcsinálta "szakemberek" hisznek.
Türelem
2013. szeptember 19. 10:20
Úgy látszik, hogy van akinél minden téma kizárólag egy típusú reflexiót vált ki. Ha most a babaápolási cikekről szólna a poszt, akkor is a rezsicsökkentés jönne elő a tudat alattiból...No de ez már nem rám, hanem az orovoskra tartozik. Amit meg szeretnék jegyezni az az, hogy ezen régiós katonai kapacitás fejlesztése - ami majd bizonyára bővítésre kerül - mozgásban tartása jól illeszthető az USA azon távlati szándékaihoz, hogy Oroszország ellenében egy egységes, területileg érintkező, nyomást gyakorló, majd felvonulási terepként szolgáló bázist hozzon létre. Ezen katonai kapacitás izmosítása tehát nem magyar, hanem amerikai érdek. Magyarország különben már önmagát is képtelen megvédeni. Nem vagyok katona, de azt tudom, hogy még Kádár alatt a HM készítette yg tanulmányt, hogy hazánk, egy esetleges szomszédi, baráti támadás esetén saját védelmi képességei alapján hány napig tudja magát tartani. Három napig, szólt az összegzés. S ma hány napig lennénk erre képesek? A harcoló alakulatok - pár ezren távol védik az USA biztonságát, az itthoni díszelgő alakulatok órákon belül szétfutnának. A szlovákok, románok, de a szerbek is órák alatt végig gázolnának rajtunk. No de nem is a mi védelmünkről szól a történet, hanem az oroszok elleni támadási kapacitások kiépítéséről. Ezt szolgálja a az észak-déli transzerópai autópálya project is. Igaz, Magyarország gazdasági megfontolásokból már 1979-ben elkészítette a maga TEM / Transzeurópai-Észak-Déli Autópálya pject /anyagát. Jelenleg az amerikaik szorgalmazzák legjobban ennek a katonai logisztika szempontjából fontos nymvonalnak teljes kiépítését. Csak hát nincs rá pénz. Hiába próbált ennek lökést adni az első Fidesz kormány is, amikor kezdeményezte a Zsolna-Budapest_Ivándárda nyomvonal kiemelt beruházássá nyilványítását EU szinten.
krisztoforo48
2013. szeptember 19. 10:02
Egyetlen szomszédos és nyugati országban sem lehet megbízni,így hadseregükben sem.Mihelyt az érdekeik úgy kívánják,nem számít semmilyen szerződés,szövetség,azonnal ellenünk fordulnak.Ezt bebizonyították az elmúlt évtizedek,évszázadok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!