Balog: A gyerekszegénység európai probléma

2013. szeptember 19. 13:51

A gyerekszegénység, a társadalom perifériájára szorulás nem az egyes országok problémája, hanem általános európai ügy, ami a jobb módú államokat is érinti – mondta az emberi erőforrás minisztere a Parlamentben rendezett csütörtöki szakmai konferencián.

2013. szeptember 19. 13:51

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni a gyerekszegénységet, mert beszűkíti az érintettek világát, bizalmatlanná teszi a környezetet és a benne élőket egyaránt. A miniszter közölte: a gyerekszegénység szorosan összefügg a szülők iskolai végzettségével, társadalmi státuszával, az elégtelen lakhatási körülményekkel, a területi hátrányokkal és az etnikai hovatartozással is. Utóbbira utalva jelezte, hogy a cigány családok gyermekeit nagyobb arányban érinti a szegénység.

Arról is szólt, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelem Magyarországon kormányokon átívelő program, még 2008-ban fogadta el az Országgyűlés. Hozzátette, szeretnék elérni azt is, hogy a célra szánt források, támogatások minél nagyobb arányban eljussanak az érintettekhez. Balog Zoltán közölte, az idén már 47 Biztos kezdet gyerekház működik, és terveik szerint 2015-re további 50 ilyen ház kapcsolódhat be a felzárkózási programba. A gyerekházakban a halmozottan hátrányos helyzetű kisgyerekek (jellemzően 5 éves korig) családjuk bevonásával kapnak segítséget a korai fejlesztésben.

Szeretnék elérni, hogy az ilyen szolgáltatásokat az állami ellátórendszer részévé lehessen tenni úgy, hogy közben ne vesszenek el a helyi értékek – tette hozzá. A generációkon át öröklődő szegénység ellen csak hosszú távú – a fogantatástól az iskoláig, munkavállalásig tartó – programokkal lehet érdemi eredményeket elérni, ezért az éves pályázati rendszert feladatalapú finanszírozással szeretnék kiváltani – mondta.

A miniszter szólt az „együtt vagy külön” kérdéséről is, azaz arról, a gyerekeket szabad-e kiemelni a családjukból, hogy „megtörjék a szegénység ördögi körét”. Balog Zoltán szerint akik a „terepen” dolgoznak, tudják, hogy a családok bevonása nélkül nem lehet sikeres a gyerekek felzárkózása. A családból kiemelésre azt a kanadai példát említette, amikor egy egész generációt kollégiumokban, intézményekben helyezték el, hogy új középosztályt hozzanak létre belőlük. Az egyébként sikeres program tragédiákkal végződött. A családjukhoz visszatérő fiatalok és az őket elengedő szülők körében is megnőtt az öngyilkosságok száma. A miniszter szerint a példa intő jel, és hangsúlyozta, amíg csak lehet, a családokat be kell vonni a gyerekszegénység elleni programokba.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 19. 15:34
Hogy Angliában vagy Németországban van gyermekszegénység, azon nem szoktunk meglepődni. De Magyarországon?! Bezzeg, ha nem a rezsivel, hanem a bankkonszolidációval foglalkozna a kormány! Meg kormányzati negyed építtetésével. Mint korábban...
Fahrenheit 451
2013. szeptember 19. 14:49
Azért nem igaz, hogy máshol minden második állampolgár létminimum alatt él: Létminimum alatt élők: 4,6 millió fő Mély szegénységben élők (átlagjövedelem fele alatt): 1,4 millió fő Regisztrált munkanélküliek: 0,5 millió fő Közmunkások: 0,3 millió fő Minimálbérből élők: 0,3 millió fő (becsült) Törlesztés-képtelenné vált devizahitelesek: 0,23 millió fő Közüzemi számlabefizetésekkel tartósan tartozók: 0,3 millió fő Éhező gyermekek: 40 ezer fő Hajléktalanok: 30 ezer fő Nemzeti átlagjövedelem: 144 ezer Ft (nettó) A nemzeti átlagjövedelem alatt keresők: 65% A külföldre menekültek száma 450 ezer fő
GV0917
2013. szeptember 19. 14:48
Sokkal mélyebb a probléma.A családi tradíciók, már ha lehet ilyen fellengzős szót használni a cigányság mindennapjainak folyására ,igen szűk határokat biztosítanak a gyerekenek. Egyetlen probléma van, nemcsak a cigány családoknál, hanem a -mondjuk ki-a nélkülöző családoknál is. Ha bármely segítség érkezik, azt a lehető legrövidebb idő alatt elfogyasztják, az ehetetlen dolgokat pedig leamortizálják! Nagyon sokan ezért inkább elmennek eredeti lakóhelyükről és lassan, de egyre többen kezdenek integrálódniaz új helyen.Ott más viselkedésforma kezd kialakulni náluk. Ez pozitív változásokat generál. Ezért nem értem az olyan "jogvédő" mentalitást, hogy minden áron visszaesésre kényszerüljenek azok a gyermekes családok, ahol visszarángatják őket a régi közösségbe- a kultúra megőrzése miatt!Ér ez annyit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!