Harminc városban tüntetnek a verespataki aranybánya ellen

2013. augusztus 30. 19:12

Harminc romániai és külföldi városban terveznek tüntetéseket zöld szervezetek szeptember 1-jén, vasárnap 17 órakor a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen. Budapesten az LMP hívja a román nagykövetsége elé demonstrálni azokat, akik ellenzik az aranybányát.

2013. augusztus 30. 19:12

Az Alburnus Maior Egyesület által az MTI bukaresti irodájába eljuttatott közlemény szerint széleskörű tiltakozás készül a tervezett bányanyitás ellen. Romániában 17 településen (Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár, Brassó, Arad, Galac, Déva, Marosvásárhely, Nagyszeben, Konstanca, Piatra Neamt, Beszterce, Nagybánya és Gyergyószentmiklós) terveznek tiltakozó megmozdulást.

A tervek szerint vasárnap egy időben, délután öt órakor kezdődnek a megmozdulások.     A szervezők külföldi fővárosokat is bevonnak helyszínként, így a tervek szerint Párizsban, Brüsszelben, Bécsben, Berlinben, Londonban, Rómában, Prágában, Lisszabonban, Oszlóban, Koppenhágában, Madridban, Luxemburgban és Washingtonban is lesznek tiltakozó akciók.    

A szervezők arra kérik a román parlamentet, hogy ne szavazza meg a Victor Ponta vezette bukaresti kabinet által elfogadott törvénytervezetet, amely a tiltakozók szerint zöld jelzést ad a beruházásnak.    

A román kormány új megállapodást tervez kötni a beruházóval, amely szerint legkésőbb 2016-ban elkezdődne a kitermelés. Verespatakon és környékén ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a kanadai Gabriel Resources vállalat a romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Coporation-on keresztül, amelyben a román állam jelenleg mintegy 20 százalékos részesedést birtokol.

Az Erdélyi Magyar Néppárt közleményben jelezte, hogy határozottan ellenzi a verespataki arany- és ezüstkitermelést engedélyező, a román kormány által elfogadott törvénytervezetet, és támogatja a döntés ellen meghirdetett tüntetéssorozatot. A párt felszólította szimpatizánsait, és mindenkit akinek fontos Erdély környezetvédelme és kulturális hagyatéka, hogy amint tehetik csatlakozzanak a vasárnapi tüntetésekhez.

A Király Melinda alelnök által aláírt közlemény emlékeztet rá, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül 2016 novemberében megnyitni az erdélyi Verespatakon, ahol ciántechnológiás eljárással termelnék ki az arany- és ezüstércet. A kommüniké szerint a fejtés több millió tonna föld elmozdításával, több millió liter víz felemésztésével, és több négyzetkilométernyi terület lerombolásával jár, megsemmisíti a kulturális örökséget, tönkreteszi a tájat, a cián pedig komoly egészségkárosodással fenyeget, miközben a kormány egy külföldi multinacionális vállalat „kezére játszaná át” a kitermelt természeti kincsek közel 80 százalékát.

A román kormány keddi ülésén törvénytervezetet fogadott el a külföldi beruházóval megkötendő új egyezményről, amelynek értelmében részesedése az RMGC-ben 25 százalékra nőne, a verepataki beruházását pedig kiemelt, nemzeti fontosságú, közhasznú projektnek nyilvánítanák.

A román civil szervezetek által meghirdetett országos tüntetéssel egy időben hív demonstrálni az LMP a budapesti román nagykövetség elé. A Facebook-esemény leírása szerint azért csatlakoznak a kezdeményezéshez, mert „Nem hagyhatjuk, hogy ciánbűnözők anyagi érdekei miatt ismét falurombolás legyen Romániában! Nem hagyhatjuk, hogy a földdel tegyenek egyenlővé egy csodálatos természeti tájat! Nem hagyhatjuk még az esélyét sem annak, hogy a cián minden életet elpusztítson a Tisza-mentén!

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Márk
2013. augusztus 31. 13:19
:/ Hát, akkor triplán felvethető az EU felelőssége.
Márk
2013. augusztus 31. 10:33
Örülök, hogy van egy párt, amelyik legalább felhívja a figyelmet a cianidos technológia veszélyeire a Verespataki-projekt kapcsán. Ráadásul a kezdetektől szót emel a Kárpát-menedce ökológiai egységéért. Higgyétek el rohadtul nem játék az, amit a Tisza vízgyűjtő területével művelnek. Legyen az cianszennyezés veszélye, vagy észnélküli tarvágások! Nem lehet szó nélkül hagyni azt, hogy tarvágást végeznek osztrák válalkozók Hargita megyei Görgényi-havasokban, Marosvásárhely mellett, vagy Kárpátalján! Ugyan is ennek mi isszuk meg a levét egy-egy csapadékosabb időszakban. A Ciánszennyezéshez meg annyit fűznék hozzá, hogy sajnos 2000-ben láthattuk, hogy mitől is félünk.
Taxin
2013. augusztus 31. 01:21
"az LMP hívja a román nagykövetsége elé demonstrálni " Az ávós, hitelcsaló SZDSZ is ezzel kezdte.
OIOIOI
2013. augusztus 31. 01:13
A sok ididótának üzenem, hogy szeretném a cianidos Tisza vizet vezetnék az otthoni csapjukba. Még eg yilyen egyértelmű k fontos kérdésnél is megjelennek a rlativizáló didóták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!