A kormányszóvivő ötven éve nem tapasztalt árvízre számít

2013. június 03. 12:17

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

2013. június 03. 12:17

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet – mondta.

Frissítés: Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel „megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé” – fogalmazott a kormányszóvivő. Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség. Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban. Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések hangsúlyozta.

Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. június 03. 13:53
Egy biztos, hogyha ezt a Fidesz most elqurja, akkor a szocik minden erejükkel rászállnak a kormányra, különösen pl. ha esetleg Szentendre víz alá kerülNE. Elég csak a máriusi hisztijükre gondolni, amikor bár megmondták, hogy mikor mi fog történni már napokkal a havazás előtt ... http://hvg.hu/itthon/20130313_Berelt_hokotrokkal_varjak_a_havazast ... a sok butafasz ballibbant úgy élte ezt meg, mintha töketlen balfaszok módjára kezelte volna a kormány a helyzetet, nem pedig az történt volna, amit már az elején megmondtak, hogy mi fog történni (lsd. HVG hírét!). Ha lemegy az ár, és jól teljesít a mobil gát, meg a katasztrófavédelem, és Budapest se nagyon kerül víz alá, na akkor még akár Budapestet is behúzhatJÁK 2014-ben, mégha az szerintem már a Budapestre korlátozott buzi- liberális-naplopó maszopista vonal koncentrálódása miatt már rég elment ...
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 03. 13:17
nyakunkon az ORBÁNVÍZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!