Jövő héten éri el az országot a dunai árhullám

2013. május 31. 15:52

A sok csapadék miatt a Duna magyarországi szakaszán jelentősen emelkedik a vízszint, az árhullám a jövő héten éri el Budapestet, amelynek következtében várhatóan víz alá kerülnek az alsó rakpartok – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

2013. május 31. 15:52

A Magyarországon is tapasztalt hirtelen lehullott, gyakran viharokkal kísért nagy mennyiségű csapadékkal járó időjárás a Duna vízgyűjtő területén is jelentősen emelte a folyó vízszintjét. A németországi Inn térségében, valamint az ausztriai szakaszon is további csapadék várható. A közlemény szerint a folyó első magyarországi vízszintmérő helyén, Nagybajcsnál a péntek reggeli vízállás 296 centiméter volt, a napokban a tetőzés 600 centiméter körül várható, ami a folyó e szakaszán a másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelését teszi szükségessé.

Az előrejelzések szerint a következő hat napban a Duna vízgyűjtőin további 70-100 milliméter területi átlagú csapadék hullhat. Ezért a Dunán a jövő hét elejére harmadfokot meghaladó vízszint kialakulása várható. A többi magyarországi vízfolyáson is vízszintemelkedésre lehet számítani - tették hozzá. Mint írták, a jövő héten Nagybajcsnál a harmadfokú készültségi szintet jelentősen meghaladó vízállásokra kell számítani.

Budapesten szerdán vagy csütörtökön várható az árhullám tetőzése, amelynek következtében számolni kell azzal, hogy az alsó rakpartok is víz alá kerülnek. Jelenleg mintegy 114 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság több, a magyar állam és az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló projekt keretében tovább fejleszti a szélsőséges időjárási viszonyok miatt is előforduló, hasonló árhullámok kezelésére szolgáló védművek rendszerét – emlékeztetnek a közleményben. Hozzáteszik: jelenleg a Duna-projekt megvalósítása is folyik, amely a 28,3 milliárdos beruházás során több védmű fejlesztését, építését teszi lehetővé.

A csapadékos időjárás hatására kicsit megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 6500 hektár van víz alatt, ebből 2600 hektár vetés-szántó. Hét vízügyi igazgatóság 14 szakaszán kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni, ebből tíz szakaszon elsőfokú és négy szakaszon másodfokú a belvízvédelmi készültség.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!