Áder: A klímaváltozás új megoldásokat kíván a vízügyi szakmától

2013. április 26. 18:33

A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek új megoldásokat kívánnak a vízügyi szakmától.

2013. április 26. 18:33

Bár a Tisza az 1879. évi nagy szegedi árvízhez hasonló súlyos tragédiát máig nem okozott, a veszély évről évre jelen van a folyó mentén – hangsúlyozta Áder János pénteken Kiskörén, a nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó ünnepélyes átadásán. A veszélyekkel szemben eddig is össze kellett kapaszkodniuk a folyó völgyében élőknek és a vízügyi szakembereknek; utóbbiakat új kihívások elé állították az elmúlt években tapasztalható időjárási szélsőségek és az ezredfordulón levonult nagy tiszai árhullám - mondta az államfő.

Kiemelte: az új veszélyek a szakemberektől új megoldásokat követelnek, ezek egyike a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése keretében megépült nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó. A létesítmény 20 centiméteres árapasztó hatásával több mint félmillió ember számára teremt nagyobb biztonságot a Közép-Tisza vidékén. A köztársasági elnök hozzátette: ennek a 20 centiméternek a jelentőségét csak az képes felmérni, aki pakolt már homokzsákot a védvonalon átbukni készülő, megáradt Tisza partján.

Áder János köszönetet mondott a beruházás tervezőinek és kivitelezőinek, valamint a jelenleg is országszerte közel 1500 kilométer hosszú töltésszakaszon árvízvédekezésben részt vevő mintegy 2500 embernek. Az idén nem a rekord vízszint, hanem az elhúzódó árhullám ad komoly „házi feladatot” a vízügyi szakmának – mondta. A beruházáshoz kapcsolódva átadták a tározó vízbeeresztő csatornája és a 3216-os számú új kereszteződésében épült, Gróf Szapáry Gyuláról elnevezett hidat is.

A helyszínen Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta: a 6,5 milliárd forintból, európai uniós támogatással elkészült tározó öt település – Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabura-Pusztataskony, Tiszagyenda és Tiszaroff – közigazgatási területén épült meg. Területe 40 négyzetkilométer, mintegy 100 millió köbméter befogadására képes. Közölte: jelenleg is folyamatban van a Felső-Tisza vidéken a Szamos-Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó kivitelezése. A tervek szerint 58 millió köbméter befogadó képességű létesítmény várhatóan 40-80 centiméterrel lesz képes csökkenteni a Tisza tivadari szűkülete feletti, legkritikusabb szakaszának árhullám-csúcsait. A fejlesztés megoldja a Bereg vízpótlását is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. április 27. 09:31
A klímaváltozás nemcsak áradásokkal, hanem erős aszállyal is jár. Annyi tározót kell építeni,hogy a szántóföldeket mindet lehessen öntözni.Kubikos munkára a kipihent romákat kell befogni, egyúttal a segélyezést meg lehet szüntetni. Szomszédaink rossz szokása, ide engedik a szennyvizet - habzik e még a Rába?
micream
2013. április 27. 08:10
akkor elég érthetetlen, hogy bezúzták a vizügyi minisztériumot és a szakmát is, és lezüllesztették egy kvázi államtitkárság szintjére
trendo
2013. április 26. 22:58
Aki a húsz centivel dicsekszik, annak biztosan rövidebb van :))) Amúgy a "demokratikus ellenzék" (melynek anno a Fidesz is tagja volt) örök bűnbe, hogy az európai színvonalú magyar vízügyet szétverte, lezüllesztette, tönkretette. Odalökte egy frusztrált, sokáig mellőzött idegbetegnek, mellékes feladatként. Ez egy fegyelmezetten működő szervezet volt, mindig megtette, amit elvártak tőle. Közkatonái pakolták a katonadzsekiben, gumicsizmában a gáton pózoló Orbán alá is a homokzsákot, nehogy sárba kelljen lépnie.
békalepcse
2013. április 26. 21:54
Áder Úr! Esetleg nem kéne utána olvasni a természetes vízrendszerek működéséről? -és csak utána visszaállítani a víztereket a természet ígényei szerint? Ugyanis az árterek kirívón fontos részei a természet működésének. Ha jól értem itt erről egyáltalán nincs szó, csak technokrata kártékonykodásról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!