Schiffer: A munka törvénykönyvét ki kell dobni a kukába

2013. január 24. 11:14

A munkavállalói érdekek érvényesítését segítő együttműködési lehetőségekről tárgyalt az LMP és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöksége csütörtökön.

2013. január 24. 11:14

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a munkavállalók az elmúlt időszakban jelentős pozíciókat veszítettek. Mivel az LMP több témában is segítséget kért a szakszervezeti konföderációtól, össze fogják állítani a munkavállalókat negatívan érintő változások listáját – mondta. Az LMP részéről Schiffer András emlékeztetett arra, hogy párt tárgyalássorozatot kezdett a szakszervezeti konföderációkkal. A frakcióvezető közölte: a 2014-es kormányváltás után az egyik első feladat az lesz, hogy a jelenlegi munka törvénykönyvét „dobjuk ki a kukába”, mert nem attól lesz rugalmas a munkaerőpiac, ha könnyen ki lehet rúgni az embereket.

A kormány meghatározott foglalkoztatási csoportokat von ki a munkajogi védelem alól – jelentette ki a politikus. Hozzátette, az LMP azt szeretné felmérni, hogy melyek azok a szabályozási területek, amelyeken haladéktalanul változtatni kell majd. A párt arra is kíváncsi, hogy az egyes ágazati szakszervezetek milyen tapasztalatokat szereztek – a frakcióvezető által a „kizsákmányolás törvénykönyvének” nevezett – új munka törvénykönyve hatásairól. Az LMP be akarja mutatni, hogy hogyan lesz a 2014-es kormányváltás után több munkahely, de koncepciójuk elkészítése előtt erről egyeztetni akarnak a szakszervezetekkel is – mondta a tárgyalásokról. Képviselőtársa, Szél Bernadett azt mondta, hogy az új munka törvénykönyve nem a foglalkoztatást bővíti, sokkal inkább „megnyomorítja” a munkavállalókat. A 2014-es választások után olyan munka törvénykönyvére lesz szükség, amelyik megerősíti a munkavállalói jogokat – mondta.

Más témában feltett kérdésre válaszolva Schiffer András azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy a párt hétvégi kongresszusát követően bárki is kilépjen az LMP parlamenti frakciójából. Hozzátette, elképzelhető, hogy valakinek „ilyen forog a fejében”, de senkiről nem akarja azt feltételezni, hogy elhagyja a pártot. A politikus megjegyezte, a Népszabadságban közölt csütörtöki interjújában is arról beszélt, hogy ha a novemberi pártkongresszuson kisebbségben maradt volna az álláspontja, akkor fontolóra vette volna, hogy visszaadja képviselői mandátumát, de a párttagságát mindenképpen megtartotta volna.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. január 24. 13:41
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV És schiff hol van ami helyette lenne????
abcd
2013. január 24. 13:28
Newm ismerem az új törvényt. Egy ismerősöm betelefonált a munkahelyére, hogy beteg, megy orvoshoz. Másnap SMS-ben közölték vele , hogy ki va rúgva. Nem akartam elhinni, bebizonyította, tényleg így történt.!
bigyomail
2013. január 24. 12:34
Shiffer úr! A kormány sok-sok hibás és rossz döntése közül, ritka kivételt képez a munka törvénykönyvének változtatása, ami kivételesen egy jó lépés a jó irányba. Legalább abba ne tessenek belekötni, ami jó. Van millió hibás döntés, amiben jogos a kritika. Nem hiszem, hogy erre szükség lenne a kampányban, hiszen a kormány számolatlanul adja a kampány-muníciót mindenkinek. Elégedjenek meg azzal!
liberálzöld.
2013. január 24. 12:33
Nem létező dolognak miért kell törvénykönyv? Közmunka törvénykönyve! Oszt jónapot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!