Navracsics szerint más karakterű polgármesterekre lesz szükség

2013. január 10. 10:00

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a járások létrejöttével a jövőben más karakterű polgármesteri és megyei közgyűlési elnöki munkára lesz szükség. Navracsics Tibor szerint elképzelhető, hogy később mégis csak hét járási központ legyen Budapesten.

2013. január 10. 10:00

A járások létrejöttével a jövőben más karakterű polgármesteri és megyei közgyűlési elnöki munkára lesz szükség Navracsics Tibor szerint. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Közszolgálat című lap csütörtökön megjelenő számában azzal magyarázta a változó önkormányzati munkát, hogy a járások felállításával egy olyan helyhatósági rendszer kezdhet működni, amelyben a helyi közösségi ügyekre több figyelmet lehet szentelni – hiszen nem az állami feladatok ellátásával kell majd az önkormányzatoknak foglalkozniuk –, a megyei közgyűlések pedig a helyi fejlesztéspolitikát koordinálják majd. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a járások hatásköreiről zajló egyeztetési folyamat még nem jutott nyugvópontra, meg kell várni, hogy az élet visszaigazolja-e azokat a kompromisszumokat, amelyeket a tárgyalóasztalnál kötöttek meg.

Arra a felvetésre, hogy Budapesten a közigazgatási tárca hét járási központot szeretett volna, a polgármesterek viszont kerületenként egyet, és végül ez a megoldás valósult meg, Navracsics Tibor elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy ha oldódnak majd a tárca terveivel szembeni „kerületi gyanakvások”, a polgármesterek is belátják, a minisztérium állt elő a jó elképzeléssel. Ugyanis a járási hivatalok valójában csak háttérintézmények lesznek, amelyek az ügyintéző kormányablakokat szolgálják ki – magyarázta, közölve: ha a kormányablakoknak a jövőben sikerül olyan hálózattá bővülniük Budapesten is, hogy a kerületi és akár a kerületen belüli elérést is biztosítani tudják, „akkor a polgármesterekkel is meg tudunk majd egyezni a hét budapesti központról”. Ehhez azonban kell majd a kerületi vezetők egyetértése is – tette hozzá. 

Az interjúban érintették az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) is, amellyel összefüggésben a miniszter elmondta: nem hiszi, hogy egy élettársi közösség elismertebbé válna, ha a családjogi fejezeten belül szerepel, de azt sem, hogy kevésbé elismert, ha csak a kötelmi jogban. Ez csak formai kérdés, nem tartalmi – értékelt.

Navracsics Tibor – a júliustól hatályos új, az eddiginél szigorúbb büntető törvénykönyvről (Btk.) szólva – kifejtette ellenérveit a magazinnak a halálbüntetéssel szemben is. Hangsúlyozta, tudja, nem kielégítő válasz súlyos, egész társadalmat megrázó gyilkosságok után nemzetközi szerződésekre hivatkozni. Az ilyen bűncselekmények után nagyon egyszerűnek tűnik az a válasz, hogy be kell vezetni a halálbüntetést – folytatta –, de a móri mészárlás is egyszerűen megoldandó ügynek tűnt, a vélt tetteseket meg is találta a rendőrség. Sőt Kaiser Ede ellen le is folytatták a bírósági eljárást, és bűnösnek találták a móri emberölésekben. Csakhogy nemsokára kiderült, nem ő volt a tettes, nem is járt a tetthelyen sem – idézte fel. „Ha létezik hazánkban halálbüntetés, akkor egy ártatlan embert végzünk ki egy el nem követett bűncselekményért” – mondta.

A halálbüntetéssel szerinte az az igazi probléma, hogy megmásíthatatlan, hiszen ha kiderül, hogy a bíróság hibázott, akkor az ártatlanul kivégzett embert nem lehet visszahozni az élők sorába. Ezzel szemben a tényleges életfogytiglani büntetésnél a bírósági hibák kijavíthatók. Bár nem látványos büntetés, de nagyon hatásos – jelentette ki, rámutatva: az elítéltnek semmilyen reménye nincs arra, hogy valamikor is kiszabaduljon a börtönből, elveszti az életcélját, a motiváltságát minden iránt. Nem véletlen, hogy az ilyen büntetésre ítélt bűnözők is azt mondják, inkább a halált választanák, mint ezt – mondta Navracsics Tibor.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2013. január 10. 14:31
Maradjunk annyiban, hogy szinte mindenféle szervezési modell életképes lehet. Ennek azonban több feltétele van. Az egyik anyagi: magyarán, "átszervezés" jogcímen nem szabad a véletlen még megmaradt pénzt is kiszivattyúzni. A másik pszichológiai: baromi gyorsan tudatosítani kell mindenkiben, a játék résztvevője, hogy ki megy, ki marad, kinek mi lesz a teendője, hatásköre, jogosítványa (és persze javadalmazása). A harmadik tényező: IDŐT kell hagyni! Nemcsak a szerencsétlen apparátusnak, hanem a még szerencsétlenebb, érintett állampolgárnak, hogy megszokja a rendszert :) Pl. a kádárizmus egyik nagy alrendszerének, az tsz-esített mezőgazdaságnak a "szocialista átszervezését" ugyan a kb.1956-62 közti évek diktatúrája megoldotta, de a paraszt csak akkor törődött bele igazán, mikor cserébe orvosi ellátást, éves szabadságot, nyugdíjat, gyerekei meg ingyenes továbbtanulást kaptak. Orbán mögött nincs "béketábor" (hálistennek), max. az EU-USA(Izrael)-Vatikán négyszögben lambadázhat. Ám lassan már minden partnere kiismerte riszálását. Nem könnyű szitu!
tunguz
2013. január 10. 13:33
Navracsics egy lebukott cigány fajvédő
Csigorin
2013. január 10. 12:31
navra te egy kriptoliberalis fasz vagy, de ezt mar a bayer ugy kapcsan latni lehetett.
Viktus
2013. január 10. 11:21
Megvolt az ára a magyar szabadságharcnak 2012-ben: ezúttal sem lett olcsóbb a magyar állam finanszírozása. http://www.portfolio.hu/gazdasag/eldolt_feladta_egyik_fontos_celjat_a_kormany.178007.html Az NGM-nél is lehetne változás ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!