ET: Jó irányba halad a magyar médiaszabályozás

2013. január 29. 11:18

Lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra – közölte az MTI kérdésére válaszolva Thorbjorn Jagland, a szervezet norvég főtitkára egy brüsszeli sajtóeseményen kedden reggel.

2013. január 29. 11:18

A főtitkár elmondta: a szervezet nincs abban a helyzetben, hogy beleszóljon, ki vezesse a médiatanácsot és a szervezet milyen döntéseket hozzon. Az ET csupán arra törekszik, hogy a megfelelő fékek és ellensúlyok rendszere érvényesüljön a médiaszabályozásban. Jagland arra véleményre helyezkedett, hogy „jó irányba” mennek a dolgok, köszönhetően az ET és az Európai Bizottság együttműködésének, Magyarországon pedig olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől.

Az Európai Politikai Központ által szervezett sajtóreggelin elmondott beszédében a norvég politikus felidézte, hogy felháborodást keltett szerte Európában, hogy a magyarországi médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás átalakítása túlzottan központosítja a hatalmat ezeken a területeken, ezért az ET alkotmányossági ügyekben illetékes testülete, a Velencei Bizottság és az Európai Unió is megszólalt a kérdésben. Az Európai Bizottság ugyanakkor jelezte, hogy a médiaszabályozás területén nem rendelkezik a kellő jogi eszközökkel, ezért az Európa Tanácsot kérte fel, hogy kezdjen párbeszédet a magyar hatóságokkal.

Thorbjorn Jagland elmondta: az Európa Tanács megkezdte a párbeszédet a szervezet idevágó egyezményében foglaltak alapján. A norvég politikus elmondása szerint első látogatásakor emlékeztette a magyar kormányt, hogy ezek nem az ET mércéi és az ET által megállapított kötelezettségek, hanem Magyarország kötelezettségei, amelyeket Magyarország vállalt azáltal, hogy aláírta az egyezményt. Jagland arra is kitért, hogy a párbeszédből kifolyólag több jogszabály is változott Magyarországon, „az intézmények immár függetlenek, ebben a rendszerben pedig a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött”.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kronikas
2013. január 30. 10:12
Az MTI komoly félreértésben van, vagy megint hazudik. Miközben az Európa Tanács sajtótájékoztatójáról azt a tudósítást közli, hogy az Európa Tanács szerint a médiafelügyeleti szervek függetlensége Magyarországon biztosított, a sajtóközlemény éppen ennek az ellenkezőjéről szól. A kormány és az Európa Tanács között olyan megállapodás született, amely alapján módosítani kell a Médiatanács, illetve a Médiatanács elnökének jogállását, valamint a médiatartalom szabályozását. A tárgyalások folytatódnak annak érdekében, hogy a szabályozás összhangba kerüljön az Európa Tanács szakértői értékelésével.
Viktus
2013. január 30. 10:12
Az, de csináltak volna v.mit végre legalább a média terén való rendteremtésben, ha már így is hiszti volt ...
Antigoné
2013. január 30. 10:12
Szegény nyuszi! Bármit csinál, kap fejére nagyot: Ha sapkát hord: mire fel is védi a kobakot? Ha sapkátlan az a fránya pici ugribugri, akkor tehát azért kell majd vadászzsákba dugni. Orbánahibás! Orbánahibás! Orbánahibás!
Viktus
2013. január 30. 10:12
Szalai pornós Mária olyan jól irányít, hogy az rtl-en most készülnek indítani este hétkor egy élőben bulizós-piálós-dugós pesti marketing sorozatot lásd. http://comment.blog.hu/2013/01/22/a_kod_helyere_jon_az_ejjel-nappal_budapest Bravó tényleg elég jó az irány ... ezért ment a nagy hiszti. Az ORTT szigorúbb volt, mint pornós Mari.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!