Elindult az éhségmenet Sellyéről Budapestre

2013. január 31. 11:16

Elindultak az újra életre hívott, Munkát, kenyeret! tiltakozó akció első menetének résztvevői Sellyéről Budapestre csütörtökön, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az elszegényedés problémájára.

2013. január 31. 11:16

A dél-baranyai város Köztársaság teréről mintegy két tucat hátizsákos, Munkát, kenyeret! zászlókat lengető demonstráló Nagy Attila, Sellye független polgármesterének vezetésével vágott neki az éhségmenetnek nevezett, 282 kilométeres útnak. Terveik szerint napi 30 kilométert gyalogolnak, éjszakánként művelődési házakban, pártházakban alszanak, és február 11-én, a tavaszi ülésszak kezdetésre érnek a Parlament elé.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a menet indulásakor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Közmunkás Szakszervezet, a Munkát, Kenyeret Egyesület szervezésében zajló és az MSZP által támogatott tiltakozással a közmunkások bérének emelését, igazságosabb közteherviselést, a munka törvénykönyve, valamint az elmúlt két évben hozott szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát is szeretnék elérni. Emlékeztetett arra, hogy az első, munkanélküliekből álló tiltakozó menet tavaly február 6-án indult el Miskolcról a fővárosba ugyanezen céllal, „de nem változott semmi, a kérésekre cinizmus és pökhendiség volt a válasz”.

Megint el kell indulni, most már több helyről, hogy a kormány tagjai is lássák, 47 ezer forintból nem lehet megélni” – fogalmazott Nyakó István, utalva a közmunkások bérére és arra, hogy a következő napokban az ország tíz pontjáról mennek demonstrálni az Országgyűlés elé. A szocialista képviselő azt mondta: lesznek, akik csak egy szakaszon tartanak a demonstrálókkal, mások később csatlakoznak hozzájuk. Reményét fejezte ki, hogy február 11-én több ezren gyűlnek össze az Országház előtt.
 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2013. január 31. 18:55
Cigizés volt? Mert ugye tudjátok, hogy mennyi kaját lehet venni egy doboz cigi árából?
buckafej
2013. január 31. 15:44
Nyakóék a közmunkásokat önös politikai céljaikra használják fel. De lássuk csak, mi a közhasznú foglalkoztatás? Van egy munkanélküli, aki nem tud, vagy nem akar máshol elhelyezkedni. Az állam azt mondja, hogy adok neked kb. 47 ezer, most már 49 ezer forintot, cserébe dolgozgass nekem. Én falun látom, hogy ezt a fajta tevékenységet tulzás lenne munkának nevezni. Már többször leírtam a 3 kategóriát: 1. Be se jár, csak felveszi a zsét, mivel a polgármester spanja. 2. Bejár, de nem nagyon dolgozik, munkaidő, munkakultúra, munkavégzés, munkavégzésre alkalmas állapot ismeretlen fogalmak. 3. Bejár és dolgozik, igyekszik minél előbb kikerülni ebből a kategóriából, vagy munkát talál idehaza, vagy külföldön. Szóval demagógia csak áldozati bárányként bemutatni őket. Másrészt inkább dolgozzanak a 49 ezerért, mint otthon basszák el az időt, vagy készítség romáék a 10. gyerkőcöt.
sasadi
2013. január 31. 14:38
Jó utat elvtársak! Remélem kísérteni fog benneteket éjjel a pártházakban a kísértet, "a kommunizmus kísértete".
liberálzöld.
2013. január 31. 14:35
Buták ezek az éhségesek. A békemenetesek február 10-n indulnak fogadni őket és mégis előbb felérnek BP-re, mint ezek. Persze ők busszal mennek. A minisztérium már kiírta a pályázatot, hogy gyorsan megnyerje valami "hazafias polgári" szervezet a vitel és napidíjakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!