Elemzők a munkanélküliségi ráta növekedését várják

2013. január 04. 11:30

A munkanélküliségi ráta növekedését várja a következő hónapokban a Takarékbank és az ING elemzője, akik szerint ugyanakkor év végére a tavalyi szint közelébe csökkenhet a ráta stagnáló foglalkoztatás mellett. Az NGM kiemeli: a kormányváltás óta eltelt időszakban a foglalkoztatottak száma csaknem 160 ezer fős bővülést mutat.

2013. január 04. 11:30

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint tavaly szeptember-novemberben – hasonlóan 2011 őszéhez - 10,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon a 15-74 éves korosztályban. A munkanélküliek 468 ezer fős létszáma 7,2 ezerrel – 1,6 százalékkal – haladta meg az előző év azonos időszakának értéket. A foglalkoztatottak száma 3 millió 925 ezer volt, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban, és mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási rátája javult. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében kiemeli, hogy folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatásban, vagyis immár 28. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve az tapasztalható, hogy mindkét nem esetében javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékponttal, 63,7 százalékra nőtt, míg a nők rátája 1,3 százalékpontos emelkedéssel 52,7 százalékra nőtt – hangsúlyozza a tárca. „A kormányzat eddigi munkaerő-piaci intézkedései immáron több mint két éve folyamatosan bizonyítják, hogy a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülő kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére is alkalmasak a pozitív trendek fenntartására és a foglalkoztatási ráta további emelésére” – olvasható a közleményben. Az NGM hozzáfűzi: a hazai foglalkoztatottság fokozását középpontba állító intézkedések eredményeképpen 2012. szeptember-októberében közel 100 ezer fővel többen álltak alkalmazásban, mint két évvel ezelőtt, amikor a közfoglalkoztatottak száma hasonló szinten volt, valamint a kormányváltás óta eltelt időszakban a foglalkoztatottak száma csaknem 160 ezer fős bővülést mutat.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében kifejti: a várakozásoknak megfelelő a munkanélküliségi ráta  10,6 százalékra történő emelkedése az augusztus-október között mért 10,5 százalékról. A szakértő szerint nagyrészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően nőtt egy év alatt 55 ezerrel a foglalkoztatottak száma. Kedvező folyamatokat tükröz Suppan Gergely szerint, hogy a munkaerőpiacon megjelenő aktívak száma egy év alatt több mint 62 ezerrel bővült. A növekedést a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése – vélekedett. Szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Az idei év elejére 11,6 százalékig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére 10,3 százalékig süllyedhet az állástalanok aránya a szakértő szerint. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – 10,9 százalékos lehetett, idén pedig 10,8 százalékra csökkenhet – jelezte Suppan Gergely.

Németh Dávid, az ING elemzője is úgy vélekedett, hogy a munkaerőpiac stagnálását jelzi és megfelel a várakozásoknak a tavaly őszi 10,6 százalékos munkanélküliségi ráta. Kifejtette: a magánszektorban nem bővül a foglalkoztatás, sőt inkább elbocsátások vannak, így inkább a közmunkaprogramok tartják szinten a foglalkoztatottságot. A szakértő 2012 év végére 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát vár, majd azt, hogy az állástalanok aránya 2013 első negyedévére, vagy február-áprilisra 11,5 százalék közelébe emelkedik. Innen idén szeptemberre 10 százalék közelébe csökkenhet vissza, de év végére 10,5 százalékra emelkedhet, vagyis összességében tavalyhoz képest nem várható jelentős csökkenés a rátában – mondta Németh Dávid.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2013. január 05. 18:11
A fityusz itt is csak csődöt mondott és pofátlan hazugságokkal operál,100 000 aktív munkahely szünt meg a versenyszférában,ténylegesen,a többi csak rizsa,folytatódott kétszeres sebességgel a szervezett népirtás és az ország kifosztás,folyamatosan csökken az ingatlanok értéke és az adósság nő.
realista
2013. január 04. 18:06
Ezek a statisztikák eleve hibásak, mert csak a regisztrált munkanélküliekkel számolnak, és ebbe a körbe sokan nem tartoznak bele - többek között a tönkrement vállalkozók sem. Fordítva kellene számolni: az összlakosságból levonni a dolgozókat (tehát az adófizetőket), a gyerekeket, tanulókat, nyugdíjasokat, munkaképteleneket, járadékból élőket, és a maradék adja a munkanélkülieket. Mindjárt jóval nagyobb szám jönne ki, dehát az nagyon rontaná az összképet.
orbán(c)
2013. január 04. 13:21
Szokásos mellébeszélés.normális ember nem hisz ezeknek a számoknak soha.
fogd a pénzt és kuss
2013. január 04. 13:19
én csak abban a statisztikában hiszek amit én hamisítottam .... mondta egy bölcs ember. az elemzõk kártyából jósoltak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!