Bajnai: Az IMF-megállapodás csökkentené Magyarország finanszírozásának költségét

2012. december 08. 09:57

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás csökkentené Magyarország finanszírozásának a költségeit – jelentette ki Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Alapítvány elnöke pénteken a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS). Bajnai – aki a CSIS vezető tanácsadója – az európai integráció jövőjéről tartott előadást az amerikai intézetben.

2012. december 08. 09:57

„Az IMF-programoknak nem az a feladatuk, hogy megoldják az egyes országok problémáit, hanem az, hogy időt biztosítsanak a kormányoknak az általuk elkövetett hibák kijavítására” – hangsúlyozta a volt kormányfő. Véleménye szerint eddig elsősorban azért nem jött létre megállapodás Magyarország és az IMF között, mert míg az IMF és az Európai Bizottság arra kíván pénzt adni a magyar kormánynak, hogy az jelentős változtasson az eddigi irányvonalán, addig a kormány ahhoz szeretne pénzt, hogy folytathassa azt.

Bajnai rendkívül magasnak nevezte az ország finanszírozásának a költségeit, amelyeket szerinte egy IMF-megállapodás jelentősen csökkentene. A volt kormányfő Magyarországgal kapcsolatos legsúlyosabb gazdasági aggályaként azt említette, hogy az országban a bizalomhiány miatt kevesebb az új befektetés.

Bajnai hangsúlyozta a visegrádi négyek és más országok közötti összefogás fontosságát az unió kohéziós politikája védelmében. Utalt arra, hogy a kohéziós támogatások csökkentésének legnagyobb vesztese Magyarország lehet. Kulcsfontosságúnak nevezte Magyarország és Közép-Európa energetikai függetlenségének erősítését. A volt miniszterelnök elkerülte, hogy a jelenlegi kormányt bíráló felvetésekre reagálva konkrét kritikát fejtsen ki a magyarországi politikai irányvonallal kapcsolatban.

Bajnai Gordon úgy vélte, hogy az Európai Unió intézményrendszere decembertől kezdődően „történelmi átalakulásnak” indul a pénzügyi unió elmélyítése, a banki, a gazdaságpolitikai és egyes területeken a politikai unió irányába. Nézete szerint vannak olyan országok, amelyek ebben részt akarnak venni és vannak olyanok, amelyek nem. Ennek kapcsán megoldásként a kétsebességű fejlődést említette. Hangsúlyozta ugyanakkor annak fontosságát, hogy azoknak az országoknak, amelyek most a lassabb haladás mellett döntenek, ne kelljen visszafordíthatatlanul a lemaradók csoportjában maradniuk.

Bajnai derűlátón nyilatkozott mind az euróövezet, mind az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy a negatív alternatíva, azaz az összeomlás nemcsak a kontinensen, de annak határain kívül is beláthatatlanul súlyos következményekkel járna.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. december 08. 17:40
"Kétsebességes Európa"? Vannak, akik gyorsabban rohannak a szakadékba :)))
luga
2012. december 08. 13:04
Persze, az senkit nem érdekel, hogy az USA miért finanszíroz BÁRKIT is? Annyira szereti ezt az országot? Csak nehogy már ide is el akarja hozni az ő demokráciáját, mint Irakba, és Afganisztánba.
KannibálTatárÚr
2012. december 08. 11:19
"A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás csökkentené Magyarország finanszírozásának a költségeit"... Ezért nem akarnak megállapodni. Nekik az a jó, ha Mo. drágán jut kölcsönökhöz.
hátakkor
2012. december 08. 11:10
Lúdas Matyi elvitte a restaurációsok üzenetét Washingtonba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!