MSZP: Le kell küzdeni az ország kulturális hátrányát

2012. november 20. 12:27

A szocialisták szerint változtatni kell az Európához képest tapasztalható kulturális hátrányunkon, illetve azon, hogy rosszak a foglalkoztatás bővítésének lehetőségei.

2012. november 20. 12:27

Változtatni kell Magyarország Európához képest tapasztalható kulturális hátrányán, illetve azon, hogy rosszak a foglalkoztatás bővítésének lehetőségei – hangsúlyozta Kiss Péter, az MSZP társadalompolitikai kabinetvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus a párt Változások és veszteségek a szak- és felnőttképzésben című zárt rendezvénye előtt azt mondta: a kormány által felvázolt szakképzési rendszer nem ad kiindulópontot ahhoz, hogy a felnőttképzéssel az emberek olyan tudást szerezzenek, amellyel alkalmazkodhatnak a változó gazdaság követelményeihez.

Kiss emlékeztetett arra: a 25-64 éves lakosság 9,9 százaléka vesz részt időszakos felnőttképzésben, ez az EU-s átlag negyede. A szocialista párt arra keresi a választ, miként lehet a hazai foglalkoztatást elmozdítani a „bennragadt 55-56 százalékos (...) szintről”, és ehhez milyen felkészültségű munkaerő szükséges – jegyezte meg. Sós Tamás, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának MSZP-s tagja annak a véleményének adott hangot, hogy „az Orbán-kormány szakképzési politikája megbukott”, ennek alátámasztására azt mondta, hogy a magyar vállalkozások mindössze 1,3 százaléka foglalkozik szakképzéssel a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: rossz irányba halad a szakképzés átalakítása, mert szerinte szétverik a korábban sokszínűen működő, átjárható rendszereket. A politikus szerint, a kormány intézkedései ellentmondanak az élethossziglani tanulás elvének, lehetetlenné teszik az újabb szakmák elsajátítását, és „csak papíron lesz lehetőség, hogy két év után érettségit szerezzenek” a szakiskolások. Ezzel szemben az MSZP alternatívát kíván állítani – tette hozzá. Hiller István volt oktatási miniszter, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője kiemelte: szakértőket, civil szervezeteket kértek fel a keddi tanácskozásra, véleményük pedig beépül a párt programjába, amely reményei szerint alkalmas lehet arra, hogy a 2014-es parlamenti választáson sikeresen szerepeljenek.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. november 20. 14:52
Az Mszp indítson kosárfonó,teknővájó,vályogvető ,lókupec,szegkovács,vándorköszörűs tanfolyamokat a megfelelő jövendőbeli munkaerő tömegesen rendelkezésre áll.
doncamillo
2012. november 20. 14:37
Mit akartok elvtársak? Ti akarjátok "megújítani" a kultúrát, azt, amit ti tettetek tönkre?!! Hát ti még olvasni sem olvastok, hiszen Ti a 'kétkötetes elvtársak' népes táborát gyarapítjátok: tudjátok, akiknek életükben csak két könyvük van-volt-lesz, azt olvasgatják: az egyik a párttagkönyvük, a másik a betétkönyvük!!:-)))))
mefisto
2012. november 20. 14:20
"Kiss emlékeztetett arra: a 25-64 éves lakosság 9,9 százaléka vesz részt időszakos felnőttképzésben" Bezzeg ha 99 ezreléke venne részt, az mennyivel jobb lenne! Az már majdnem a 100!!!!!!
Antigoné
2012. november 20. 13:27
Évtizedes problémák vannak itt, s akik nyolc év alatt nem oldották meg ( vagy éppen mélyítették), most "megvilágosodtak", s mindentudóként osztják az észt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!