Növekedésre koncentráló gazdaságpolitikát ígér Matolcsy

2012. október 29. 10:25

A nemzetgazdasági miniszter a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén hangsúlyozta: a növekedést a stabil költségvetési és politikai helyzet alapozza meg.

2012. október 29. 10:25

A jövőben a befektetésekre és a gazdasági növekedés beindítására koncentrál a magyar gazdaságpolitika – mondta Matolcsy György hétfőn Budapesten a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a növekedést a stabil költségvetési és politikai helyzet alapozza meg. A következő évek gazdasági növekedés szempontjából perspektivikus területei között Matolcsy György az autóipart, az elektronikai, a zöld és az egészségipart, az innovatív iparágakat, a szolgáltatásokat, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, a logisztikát, a bionikát, a kreatív gazdaságot, valamint a turizmust említette. Hozzáfűzte: a 2014 és 2020 közötti nemzeti fejlesztési programokat is ezen területekre fogják összpontosítani.

Matolcsy György kifejtette: a kormány, 2010-es hivatalba lépése óta öt területen ért el áttörést: konszolidálta a költségvetést, megkezdte az államadósság csökkentését, nőtt a munkahelyek száma – amely a közmunkának is köszönhető –, a munkanélküliségi ráta pedig csökkent. A kormány elérte azt is, hogy a folyó fizetési mérleg pozitív tartományba került – mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy államadósság csökkentéséhez és az új munkahelyek létrehozásához a kabinet nemcsak megszokott, hanem szokatlan, újszerű eszközöket is használt. Matolcsy György szerint a következő években ezeket az újszerű intézkedéseket az Európai Unió több országában alkalmazni fogják. 

Hangsúlyozta, hogy mindezen lépések közepette, a teljes konszolidációs folyamat során sikerült megtartani az ország politikai stabilitását, ez pedig különösen az unortodox lépéseknek köszönhető. Az intézkedések ugyanakkor a gazdaság egyes szereplőinek – például az energia és telekommunikációs szektornak – nagy terhet jelentettek – ismerte el a miniszter. Elmondta, hogy a magyar gazdaság egyik problémája, hogy a befektetési ráta sokkal alacsonyabb, mint néhány más közép-európai országban; ez elfogadhatatlan, ugyanakkor a befektetési szerkezet mögé nézve az látható, hogy a feldolgozóipari beruházások ismét a válság előtti szinten vannak. A gazdasági növekedés terén pedig a miniszter szerint fordulat jöhet a következő években, mivel a kormány a pénzügyi konszolidáció lezárása után immár a növekedés beindítására koncentrálhat. 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: Magyarország mindhárom világgazdasági központtal – Ázsia, Európa, Észak-Amerika – szerves kapcsolatban áll. Az Európai Unió (EU) kulcspiacainak elérhetősége szempontjából Magyarország kedvező helyzetben van, és az ország azt szeretné, ha Közép-Európa lenne az EU gazdasági motorja – emelte ki a tárcavezető. Matolcsy György a magyar gazdaságpolitikáról szólva elmondta, hogy továbbra is cél a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása; ezt a strukturális reformok is segítik majd, emellett a kormány teljes foglalkoztatottságot szeretne elérni, amelyből a versenyszféra és a közfoglalkoztatás is kiveszi majd a részét. Az adórendszerről azt mondta: a kormány tervei szerint néhány, fogyasztást terhelő adót növelnek, miközben a jövedelmet terhelő adókat mérséklik.  Az államadósság csökkentésével több pénz jut befektetésekre, és a befektetőbarát üzleti környezet kialakítására, ezenkívül a kormány azt várja, hogy az idei második félévben  bekövetkezett áttörés után tovább folytatódik a következő években a magyar CDS-felárak csökkenése – ismertette Matolcsy György.

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. október 29. 18:21
A világon három nagy növekedés centrum van, mondta a miniszter: Észak-Amerika, az EU és Ázsia. Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt mindegyik erőcentrumban benne van, illetve a magyar gazdaságpolitika mindent megtesz, hogy benne legyen, méghozzá a centrumországok egyikeként - osztotta meg nézeteit a tárcavezető. :D:D:D Nem csodálom, hogy kiröhögték ... most komolyan Orbán nem veszi észre, hogy ez egy futóbolond?
Viktus
2012. október 29. 18:14
Matolcsy csúsztatott, lebuktatjuk! Jót nevettek az amerikai üzletemberek a miniszter előadása után. Matolcsy szerint erőcentrum vagyunk. http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/29/kirohogtek_matolcsyt_az_amerikaiak/ :D:D:D:D
laci0011
2012. október 29. 17:45
Szellemi,morális,gazdaságpolitikai feketelyuk a fityusz!Csalásra tolvajlásra,erőfölénnyel visszaélésre képesek csak!
csárly
2012. október 29. 17:01
Azt nem írja az Mti, hogy kinevették a sarlatánt? :D http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/29/kirohogtek_matolcsyt_az_amerikaiak/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!