Lázár: Mindenhol akadálymentes lesz a választás

2012. szeptember 17. 14:07

Négy évre szól majd az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék – közölte Lázár János, aki arról is beszélt, hogy az ajánlószelvény-rendszer megszüntetését javasolja, de hogy mi lesz helyette, az még nem dőlt el. A politikus kijelentette azt is, hogy az ország minden településén akadálymentes lesz a választás.

2012. szeptember 17. 14:07

Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be: az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra. Hozzátette, az új választási eljárási törvény – amelyet legkésőbb kedd reggelig a Ház elé terjeszt a Fidesz – részletszabályokat fog tartalmazni arra az esetre, ha egy fiatal a négyéves ciklus alatt tölti be a 18. életévét, vagy ha valaki kiesik a névjegyzékből.

A politikus elmondta: a Fidesz elnöksége hétfő délután tesz pontot a még nyitott kérdésekre, például a jelöltté válás mikéntjére. Ezzel kapcsolatban azt fogja indítványozni, hogy szűnjön meg az ajánlószelvény-gyűjtés. A helyébe lépő eljárásra nemzetközi példák alapján tesznek majd javaslatot – közölte, a lehetséges megoldások között pedig példaként említette néhány száz aláírás összegyűjtését, továbbá, hogy a már parlamenti pártoknak ne kelljen aláírást gyűjteniük a jelöltállításhoz, a kauciót, illetve korábbi országgyűlési képviselők vagy közéleti személyiségek ajánlását. „Sokkal könnyebb lesz jelöltté válni, mint volt az elmúlt 22 esztendőben” – ígérte a politikus, aki szerint a választásokat megelőző 30 napos kampányban a szavazók bölcs döntést tudnak majd hozni. A cél az, hogy a parlament novemberben elfogadja az új választási eljárási törvényt – jelezte az államtitkár.

A tervek szerint a látássérültek Braille-írásos választási segédletet kapnak majd, hogy önállóan tudják leadni szavazatukat, a mozgássérülteket pedig úgy kívánják segíteni, hogy szavazókerületenként legalább egy választókört akadálymentessé tesznek, ami a választói aktivitást is erősíteni fogja, mert eddig csak a mozgóurnás megoldás volt biztosítva az érintetteknek – részletezte Kósa Ádám a választási eljárási törvény várható változásait. A jelnyelven kommunikáló EP-képviselő azt is közölte, hogy bár még nem született döntés róla, de szeretnék, ha a jövőben nem korlátoznák az értelmi sérültek választási jogát. Az alaptörvény azt mondja ki, hogy külön bírósági ítélettel lehet megfosztani szavazati jogától egy értelmi sérültet – emlékeztetett a politikus, aki eltörölné ezt a rendelkezést, szerinte ugyanis az előzetes választási eljárás elegendő ahhoz, hogy minden választópolgár nyilatkozzon, tud-e, illetve akar-e voksolni. Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, a javaslat komoly törvényhozói mérlegelést igényel.

Kósa Ádám rámutatott arra is, az eddigi szabályok nem feleltek meg a fogyatékossággal élők igényeinek, hatalmas hátrány érte őket azzal, hogy fogyatékosságuk miatt nem tudták megfelelően leadni szavazatukat. Megjegyezte, hogy nemcsak magát a szavazást, hanem az előzetes tájékozódást is szeretnék akadálymentessé tenni, így például a jövőben a választási hivatal honlapján – amely jelenleg csak a látássérülteknek akadálymentes – a hallás- és az értelmi sérülteknek is biztosított lesz az információkhoz való teljes körű hozzáférés. A tervek között szerepel továbbá az egész választási eljárás és a kampány akadálymentesítése is. Lázár János hangsúlyozta, mind az elektronikus úton való joggyakorlást, mind a személyes voksolást szeretnék akadálymentessé tenni. Európai összehasonlításban is erőssége lesz a jogszabálynak, hogy a fogyatékkal élők teljes csoportjának igyekeznek megkönnyíteni a szavazást – jelezte az államtitkár.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamillo
2012. szeptember 18. 06:29
Látom most is itt csahol a kriptaszökevény komcsik kórusa..Nem is tudják még, hogy milyen lesz a törvény pontosan, de már ellenzik. Ahogyan a legfrissebb pártutasítás megköveteli (no meg a borravalóért, amit kapnak érte)!
=nessuno=
2012. szeptember 17. 22:52
Fizikailag. Jogilag annál inkább... Viccesek ezek a fiúk.:))
Auschwitz FC
2012. szeptember 17. 19:01
előregisztráció+ regisztráció + választás az valóban egyszerűbb, mint simán csak egy választás, ugye? csak mert e rétvári buzigeci ezt hazudta. Lázárnak meg higyjük el amit mond, mert ő "biztos nem olyan", hogy hazudik, mi? A kisebbik baj, hogy Lázár hazudik. Megszoktuk, igazából nem kelt már feltűnést. A hívek ezt is megeszik, mint tyúk a taknyot. a probléma mélyebben van. Az a hatalmas nagy baj, hogy egy félcigány irányítja az országot, mellette meg egy zsidócigány a frakcióvezető. Ez a leginkább vérforraló az egészben. Mikor fogja fölismerni a nép, hogy zsidó és cigány szélhámosok közösen kitervelt csapdájába esett? Mikor fognak minket megszabadítani a Parlamentben, a Nemzet Templomában dúló zsidó-cigány hordától?
Secnir
2012. szeptember 17. 18:55
nem tudom, olvastátok-e kicsit figyelmesen lázárjani nyilatkozatát. a szavazók jelentkeznek, fognak, gyűjteniük, kapnak. tehát tárgyilagosan, egy eldöntött dologról beszél. nem feltételes módban ha megszavazzák, akkor feliratkozhatnak, kaphatnak, szavazhatnak. tehát az, amiről beszél, az nem tervezet, hanem egy fix, kész törvény. ezzel szemben áll ez a mondata: "a Fidesz elnöksége hétfő délután tesz pontot a még nyitott kérdésekre, például a jelöltté válás mikéntjére." tehát hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!