LMP: Több százezren jártak rosszul az adójóváírás kivezetésével

2012. augusztus 03. 16:19

Az LMP szerint Matolcsy Györgynek a párt írásbeli kérdésére adott válasza is bizonyítja: nem teljesült a kormány azon ígérete, hogy az egykulcsos adórendszerrel senki nem jár rosszabbul. Több százezer, az adójóváírás kivezetése által érintett munkavállaló szenvedett el januártól akár tíz százalékos nettóbér-csökkenést – írja közleményében Szél Bernadett.

2012. augusztus 03. 16:19

Az LMP országgyűlési képviselője hangsúlyozza: a nemzetgazdasági miniszter pártja írásbeli kérdéseire adott válasza megerősíti azt a feltételezésüket, hogy nagyon sok alacsony keresetű munkavállaló járt rosszabbul az adójóváírás kivezetésével. A politikus hozzáteszi, hogy a kormány által a sajtóban hangoztatott, 80 százalékon felüli bérkompenzáció nem valós adatokon nyugszik.

Kiemeli, hogy a miniszter válasza szerint áprilisban az érintett munkavállalók 67 százalékának emelték fel a bérét, azaz 1 millió 242 ezer munkavállaló után vett igénybe munkáltatója szociális hozzájárulási adókedvezményt. Mivel az adókedvezmény igénybevételének nem feltétele a visszamenőleges végrehajtás, ennél alacsonyabb lehet azoknak a munkavállalóknak száma, akiknél már januártól kompenzálták a bércsökkenését – írja Szél Bernadett.

Nincsenek pontos adatok azokról a munkáltatókról sem, akik nem hajtották végre az elvárt béremelést, ahogy a miniszter arról sem tudott adatokkal szolgálni, hogy hogyan változott az érintett cégeknél a dolgozói létszám, valamint a részmunkaidősök aránya a teljes munkaidősökhöz képest – teszi hozzá.

Kitér arra is, hogy a várakozásokhoz képest nagyságrendekkel kevesebb munkáltató jelentkezett a kiegészítő bérkompenzációs pályázatra. Szavai szerint ezt a nemzetgazdasági miniszter is azzal magyarázza, hogy a cégek tartózkodni akartak a létszám megtartására vonatkozó elköteleződéstől. Ennek a támogatásnak ugyanis feltétele volt a létszám megtartása és a részmunkaidősök maximum 20 százalékos aránya.

Szél végül hozzáteszi: a kormány jövedelempótlék igénylésére jogosult 80 ezer szülőnek még a háromnegyedét sem kompenzálta az év elejéig visszamenőleg.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. augusztus 04. 11:16
LMP: Több százezren jártak rosszul az adójóváírás kivezetésével Ha arra a trükkös jóváíróklientúrára utalnak, akik a balliberális klientúra része, akkor helyesen látja. Válasz: Na és?
kjkj945
2012. augusztus 04. 08:15
Persze, mert a jóváírások járnak, mint a segíj!!
Yuing
2012. augusztus 04. 08:11
A feleségem 10600 Ft kevesebb fizetést és 7500 Ft kevesebb utalványt kapott . A lányom 11000 Ft kevesebb fizetést és 7500 Ft kevesebb utalványt kapott . Ez eddig 36600 Ft minuszban, Én jobban jártam, mert a 12500 Ft utalvány amit eddíg adtak változott 5000Ft utalvánnyá , a nettó fizetésem nem változott mivel a bruttóm 220000 Ft. Tehát engem csak 7500Ft-tal húztak le. Összesen a családom 44100 Ft-tal kapott kevesebbet. Köszönöm orbán viktor. A munkának becsületet adni, ezt igérted. Így ?
kamasuka
2012. augusztus 04. 05:34
"nagyon sok alacsony keresetű munkavállaló járt rosszabbul az adójóváírás kivezetésével" Nagyon sok meg nem. Ugyanaz ez is, mint a rendszerváltozás: nagyon sokan qurva jól jártak vele, őskommerből pity-puty demokraták és multimilliárdosok lettek, mert "megdolgoztak érte" (értsd: elévült az a gazdasági bűncselekmény amiből összelopták magukat), és bár a politikába már nem merészkedtek vissza, a gyermekeiket benyomták oda (lásd: SZDSZ 2.0), nagyon sokan meg nem jártak jól. Na az utóbbiak élnek bérből és fizetésből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!