Semjén: A magyar iskolákat meg kell védeni

2012. július 09. 21:08

A külhoni magyar oktatási kérdésekben nincs hová hátrálni, és a magyar iskolákat meg kell védeni – jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A kereszténydemokrata politikus a Mikó-ügyben született ítéletet példátlannak nevezte.

2012. július 09. 21:08

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: oktatási kérdésekben nincs hová hátrálni, a magyar iskolákat „minden mesterkedés ellenére” meg kell tartani, és ha kell, ehhez a magyar kormány minden támogatást megad. Semjén Zsolt kiemelte: az a jól felfogott érdek, hogy az őszi romániai parlamenti választásokon a magyarság minél nagyobb erőt képviseljen.

A kereszténydemokrata politikus a Mikó-ügyben született ítéletet példátlannak nevezte, és hangsúlyozta: nemcsak jogsegélyt, hanem minden segítséget megadnak az érintetteknek.

A román bíróság június 29-én a Székely-Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról szóló perben Markó Attila volt államtitkárt, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának volt vezetőjét és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, a Székely-Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megsemmisítette, az ingatlant elvette az Erdélyi Református Egyházkerülettől, továbbá mintegy 256 ezer euró befizetésére kötelezte az egyházkerületet. Markó és Marosán is tagja volt a romániai restitúciós bizottságnak, amely a kollégiumnak otthont adó épületet visszaadta az Erdélyi Református Egyházkerületnek, amelytől a kommunizmus idején vették el a román hatóságok. Az ítélet visszaállítja a 2002. május 14., a Székely-Mikó Kollégium visszaadása előtti állapotot, vagyis kötelezi az Erdélyi Református Egyházkerületet, hogy törölje az ingatlan-nyilvántartási bejegyzését a kollégium vonatkozásában.

Semjén Zsolt úgy látja, hogy olyan ítélet született, amellyel az egész ingatlanrendezést kérdőjelezték meg. Ez azt jelenti, hogy innentől az a veszély fenyeget, hogy bármelyik egyházi ingatlan visszavehető — mondta. Hozzátette: Erdélyben a magyar oktatás ügye hagyományosan felekezeti alapú, és ennek védelme nemcsak egyházi, hanem magyar oktatási szempontból is kulcsfontosságú. Semjén Zsolt kitért arra is: a magyar kormány számára minden határon túli magyar egyformán fontos, és az a jól felfogott érdek, hogy az őszi romániai parlamenti választásokon a magyarság minél nagyobb erőt képviseljen.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2012. július 09. 23:28
http://www.youtube.com/watch?v=cWcaZqwDUPY
liberálzöld.
2012. július 09. 23:21
"Semjén: A magyar iskolákat meg kell védeni" Igen! Pl. tőletek, bammeg!
blogen
2012. július 09. 22:21
Azért figyelitek a Semjén-patkány! Nem az mondja, hogy "a magyar iskolákat megvédjük", hanem azt, hogy valakinek, majd valahol és valahogy "meg kell védenie". Ez már előrejelzi, hogy megint nagyszerű példáját fogjuk látni, hogy múlja alul a jaffás diplomáciai a magyar érdek védelmében még a kócos asszonyt is.
Erik a Narancs
2012. július 09. 21:24
Semjén: nem lehetnek másodrangú állampolgárok a magyarok (http://www.bumm.sk/62362/semjen-nem-lehetnek-masodrangu-allampolgarok-a-magyarok.html) Orbán-Fico: az állampolgárság nem téma (http://index.hu/belfold/2012/04/26/orban_-_fico_az_allampolgarsag_nem_volt_tema/) Fityeszes nagypofa otthon, aztan Ficoval valo talalkozon mar nincs merszuk szoba hozni a kettosallampolgarsagot. Ennyit er Semjen szava !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!