Nagy változásokat szeretne az ÁSZ-elnök

2012. július 16. 12:51

Önmagában attól, hogy az állam vette át a megyei intézményeket, még nem változik a hatékonyság és eredményesség. Simor András jegybankelnök szerint a kormánynak kompenzáló lépéseket kell tennie a munkahelyvédelmi akcióterv miatt.

2012. július 16. 12:51

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Költségvetési Tanács közös rendezvényén, a Magyar Nemzeti Bank székházában Domokos László azt mondta: fontos, hogy a kiadási oldalon tartós, nagy léptékű változásokat tudjanak elérni a költségvetés döntéshozói. A közkiadások mérséklésének leghatékonyabb módja, hogy az eredményességre is koncentráljunk – áll a hvg.hu tudósításában.

A közkiadások csökkentésének az lenne a legjobb módja, ha eredményességi követelményeket állítanának fel minden egyes adóforint elköltéséhez. Az ÁSZ-elnök, aki tagja a Költségvetési Tanácsnak is, kiemelte: az ÁSZ számára a jogszabályok azt is előírják, hogy a közpénzek felhasználásának törvényességi ellenőrzése mellett a hatékonyságot és az eredményességet is vizsgálja meg; erre a jövőben a számvevőszék egyre nagyobb hangsúlyt helyez.

Domokos szerint a megyei intézmények fele nem tud kijönni a saját bevételeikből. Önmagában attól, hogy az állam vette át a megyei intézményeket, még nem változik a hatékonyság és eredményesség. Az egyre szűkülő finanszírozás kényszerében viszont néhány önkormányzat megfelelően racionalizálta működését – hangsúlyozta Domokos.

A fórumon Simor András jegybankelnök közölte: az MNB számításai szerint a jövő évre kitűzött GDP-arányos hiány 2,8 százalék lenne, ha pedig a szabad tartalékokat törli a kormány, akkor a hiány 2,4 százalékra csökkenhet. A becslés az eredeti költségvetési javaslat alapján készült, az azóta bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv azonban átírhatja az elképzeléseket. Simor szerint a kormánynak kompenzáló lépéseket kell tennie az akcióterv miatt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!