VOSZ: Segítheti a munkába állást a pályakezdő minimálbér

2012. június 10. 10:19

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint több tízezer szakképzetlen, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatal felnőtt munkába állását segítheti a pályakezdő minimálbér bevezetése.

2012. június 10. 10:19

Dávid Ferenc főtitkár szerint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a pályakezdő minimálbér mellé tud állni, ha azt tisztességesen alakítják ki, és bevezetését alapos, háttérszámításokkal is alátámasztott, háromoldalú egyeztetések előzik meg. A főtitkár elmondta: tisztában van azzal, hogy a differenciált minimálbér kényszerlépés, „sőt nem is kifejezetten szimpatikus”, ugyanakkor a válságból való kilábalást követően lehet realitása. 

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a pályakezdő minimálbéren történő foglalkoztatás abban is segít a fiataloknak, hogy közben szakmát tanuljanak, és néhány év alatt segéd- vagy betanított munkási státuszból a cég hosszabb távon is foglalkoztatott szakmunkásaivá váljanak. Hozzáfűzte: ehhez a cégek részéről is „küldetéstudatra”, empátiára lesz szükség. A pályakezdő minimálbér összegéről úgy vélekedett, hogy az eltérésnek a normál minimálbérhez képest érzékelhetőnek kell lennie, hogy „megmozgassa” a munkáltatókat, vagyis ösztönözze őket fiatal és szakképzetlen munkaerő felvételére. 

Dávid szerint indokolható a félelem az új minimálbér-intézménnyel szemben, ugyanakkor reméli, elfogadható az is, hogy az új munkahelyek létesítéséért szabályozási oldalról is tenni kell. Hozzátette: az intézkedéssel elérhető lenne, hogy több tízezer fiatal ne segélyből, vagy közmunkából éljen, hanem a versenyszférában vállalhasson munkát. Szerinte a vitát a pályakezdő minimálbérről úgy kell elkezdeni, hogy rendelkezésre áll egy-egy javaslat a 2013. évi minimálbérre és garantált bérminimumra (szakmai minimálbérre), és ezek összefüggésében kell kialakítani, mennyi legyen a pályakezdők minimálbére. A 3 minimálbér-intézményről egyszerre kel tárgyalni, és mindhárom várhatóan jövő év elejétől érvényesíthető majd – mondta Dávid Ferenc.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kf-gaz
2012. június 11. 14:07
Ez egy blődli!
trendo
2012. június 11. 05:09
Küldetéstudatból egyetlen munkáltató se alkalmaz senkit. Az egyetlen "ösztönző" ebben a dologban az, hogy kevesebbet kell fizetni a felvett kezdőnek, így több haszon csurog a vállalkozó zsebébe. Ugyanakkor nőni fog a kirúgott idősebb munkavállalók száma. Hurrá!
kjkj945
2012. június 11. 04:41
http://www.blikk.hu/data/cikk/2/9/10/91/cikk_2091091/tablazatminber.gif
Lodovica Settembrini
2012. június 11. 01:08
Akkor majd a munkáltató tapasztalt helyett kezdőt vesz fel. Na és? Eggyel kevesebb kezdő munkanélküli, eggyel több nemkezdő. Csökken ettől a munkanélküliség? Eddig a pályakezdők után nem kellett adót fizetnie a munkáltatónak egy évig. Felvették a pályakezdőt, egy év múlva kirúgták, és felvettek egy másik kezdőt. Ez is olyan lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!