Elkészült a Nemzeti Alaptanterv

2012. április 28. 13:56

Hoffmann Rózsa az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szombati küldöttgyűlésén bejelentette: elkészült a Nemzeti alaptanterv végleges változata. Mintegy 10 százalékkal csökkent a tananyag mennyisége az eredeti változathoz képest. Az oktatási államtitkár azt mondta, minden kósza hír, amely a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szól, nem igaz.

2012. április 28. 13:56
Elkészült a Nemzeti alaptanterv végleges változata - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szombati küldöttgyűlésén a fővárosban. Az oktatási államtitkár azt mondta, minden kósza hír, amely a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szól, nem igaz. Az oktatási államtitkár közölte: a napokban benyújtja az államtitkárság a javaslatát a kormánynak, és reményei szerint még májusban elfogadhatja azt. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére azt mondta: bár pontos statisztikát nem készített, de mintegy 10 százalékkal csökkent a tananyag mennyisége az eredeti változathoz képest. Valóban sok volt az első változatban a tananyag, tudtam is, hogy így lesz - fogalmazott, hozzátéve: ezért kemény kézzel kellett hozzányúlni.
 
Úgy fogalmazott: minden egyeztetést lefolytattak, nem maradtak fenn súlyos, vitás kérdések. Hitem szerint egy elfogadható, jól használható dokumentum született - összegezte. A korábban vitatott kérdésekről szólva azt mondta: megfontolták az érveket, és a magyar esetében nem kötelező, hanem választható módon az eddigieknél jóval több szerző szerepel a végleges változatban. Ugyanakkor arra is figyelni kellett, hogy a NAT végrehajtható, teljesíthető legyen - jegyezte meg Hoffmann Rózsa. Az államtitkár előadásában a felsőoktatásról szólva rámutatott: 90 ezres érettségiző korosztály mellett 109 ezren jelentkeztek továbbtanulásra, és ez kellő reményt ad, hogy a minőség nem fog romlani. A bizonyos szakmák és keretszámok körül kialakult diskurzusra utalva azt mondta: a jogi és közgazdász diplomával rendelkezők egy-két hónap alatt el tudnak helyezkedni, és messze az átlag feletti fizetést kapnak. Ha diákhitel segítségével tanulnak, lehetőségük lesz a törlesztésre - állapította meg.
 

Kitérve a hallgatói szerződésre azt mondta: megindult az agyelszívás, Európának az az érdeke, hogy országaiban a legkiválóbban képzett orvosok dolgozzanak. Magyarország viszont lassan olyan helyzetbe kerül, hogy nem lesznek orvosok a kórházakban, tanárok az iskolákban - jegyezte meg, ezért döntöttek úgy, hogy az a fiatal, akinek tanulmányait az állam segíti, vállaljon kötelezettséget arra, hogy meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Ezt méltányosnak és szükségesnek tartják - közölte az államtitkár. Mindenki szabadon eldöntheti ugyanakkor, hogy ezt a szerződést megköti-e vagy sem - erősítette meg Hoffmann Rózsa. Minden kósza hír, amely a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szól, nem igaz - szögezte le az oktatási államtitkár. Azt kérték, a felsőoktatási intézmények tekintsék át a jelen körülmények között a lehetőségeiket, hol tudnak együttműködni, hol tudják a képzéseket szűkíteni. Az államtitkár az elmúlt két év kormányzati mérlegét megvonva azt mondta: amit vállaltak a választások előtt, az időarányosan teljesült. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rettenetes
2012. április 28. 16:36
A kormány már eddig is alaposan megvágta az oktatási büdzsét, az új Széll-terv a magyar iskolarendszer további zsugorítását vetíti elő. Mindezt nem a világgazdaság kényszeríti ki, hanem az Orbán-állam kiépítése... 2012-ben az előző évhez képest az oktatási kiadások 40 milliárddal (2,9 százalék) csökkentek, ennél nagyobb vágás a közfinanszírozásban az egészségügyi kiadásoknál (mínusz 61 milliárd, 4,3 százalékos csökkenés) és a szinte lenullázott kulturális kiadásoknál (31 milliárd, 14 százalékos csökkenés) volt, de a szociális ráfordítások is 118 milliárddal (2,4 százalékkal) lettek kevesebbek. Az ezekből összeálló 250 milliárd forintos forráskivonás hatalmas összeg és egy olyan időszakban került rá sor, amikor a GDP nem csökkent. Az egyetlen év, amikor a Magyarországon megtermelt jövedelem csökkent, 2009 volt, akkor azonban nagyon jelentős mértékben, 6,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Az akkori kormány GDP arányosan viszont nem mérsékelte az alapvető közszolgáltatások finanszírozást. Az Orbán-kormány az „államépítés” költségeit terheli a közszolgáltatásokra. Álságos tehát minden olyan érvelés ami az oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi kiadások lefaragását, vagy éppen a tervezett többlet kiadások (teljes államosítás, pedagógus életpályamodell) elhalasztását a világgazdasági válság kényszereivel magyarázza. Forrás: FN24 Viszont lesznek stadionok, ahol - az akkori Berlinhez hasonlóan - lehet majd a Vezírt éltetni.... BIRKA NÉP!!!
Rücsök
2012. április 28. 15:05
JiiiiiiiiiHáááááááááá!!! Nem kellet hozzá két év, és már meg is van!!
Narancsliget
2012. április 28. 14:25
Hoffmann Rózsa államtitkár asszony igazi, megbízható, kemény frontharcos, anno az MSZMP színeiben bomlasztotta az egypártrendszert, és harcolt a plurális demokráciáért. Most is egy megbízható törvénytervezetet rakott le az asztalra. 2012 április végére elkészült a Magnum Opus. Végre van egy igazi Alaptantervünk, nem olyan libsibolsi csökevény, ami eddig volt, hanem egy megbízható, kipróbált káder által készített remekmű! végre lesz például egésznapos iskola! Fontos, hogy a gyerek minél több időt töltsön a tanintézményben. A családjánál úgyis csak az egyénieskedő, magánzó viselkedést szívja magába. Hát most majd megtanulja, hogyan kell beállni a sorba! Igen! Keményen kell fogni a büdös kölköt, bazmeg! Hoffmann Rózsa ma ércnél maradandóbbat alkotott. Neve örökre bekerül a Fidesz pártmozgalmi Panteonjába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!