Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elárulta a Belügyminisztérium, szeptembertől 9-kor kezdődik-e az oktatás

2024. május 13. 07:27

A diákok nagy része díjazná, ha egy órával többet aludhatna, a szülők már kevésbé.

2024. május 13. 07:27
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Gyakori rendszerességgel előkerül és szélsebesen keresztülmegy a sajtóban, hogy a megszokott reggel 8-as időpont helyett kilenckor kezdődne a tanítás a közoktatásban. Legutóbb a közösségi oldalakat, leginkább a TikTokot lepte el a meg nem erősített hír, miszerint szeptembertől az első óra reggel 9-kor fog kezdődni. A tinédzserek körében legnépszerűbb közösségi oldal algoritmusa természetesen azonnal felkapta a témát, amelyekről csak úgy záporoztak a posztok. Utoljára tavaly ősszel került elő az iskolakezdés témája: a reggel 9-es becsengetésnek nincs jogi akadálya,

ugyanis hazánkban az első óra kezdő időpontját nem határozza meg jogszabály.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató két éve csinált egy közös kutatást, amelyben megállapították, hogy az utóbbi években folyamatosan romlottak az alvási mutatók a fiatalok körében, egyre kevesebbet és egyre kevésbé pihentető módon alszanak. A két szervezet vetette fel, mi lenne, ha az első óra a hazánkban leginkább megszokott 8:00 helyett egy órával később lenne. 

Örülhetnek a diákok?

Hogy mennyi igaz a mostani hírverésből, megkérdeztük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, meg tudják-e erősíteni a megjelent információkat, valamint az elmúlt hónapokban volt-e egyeztetés a szakmai szervezetekkel ezzel kapcsolatban. A tárca lapunknak küldött válaszában leszögezte, hogy

az első tanítási óra kezdetének időpontját a tárcának továbbra sem áll szándékában központilag meghatározni.

Azt – célszerűen az iskolaszék, ennek hiányában az iskolai szülői szervezet, közösség és az iskolai diákönkormányzat véleményének kikérésével, a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet keretei között – a nevelési-oktatási intézmények önállóan határozzák meg” – fogalmaztak.

Ez a válasz megegyezik azzal, mint amit a belügy szeptemberben is küldött lapunknak, ami alapján elég egyértelműen kijelenthető, hogy a közösségi oldalakon megjelenő információ nem volt más, mint hoax.

Még 2020 szeptemberében, a koronavírus-járvány közepén a Momentum ifjúsági tagozata megpróbálkozott egy petícióval, amelyben ki akarták harcolni a későbbi tanítási kezdést. 

Mi azt szeretnénk, hogy az oktatás a diákokat szolgálja, ehhez pedig arra van szükség, hogy az iskolakezdés időpontja a fiatalok bioritmusával összhangban legyen”

– írta a Momentum ifjúsági tagozata.

Az ötletből, mint már látni, nem lett semmi, annak támogatottsága is csak a tanulók között népszerű. A Pénzcentrum tavaly ősszel készített egy kutatást, amelyből egyértelműen kiderült, a szülők többsége egyáltalán nem támogatja az ötletet.

Ennek magyarázata pedig egyszerű: a legtöbben 8-tól vagy 9-től dolgoznak, így most meg tudják oldani, hogy ha még olyan korban van gyermekük, akkor elviszik őket iskolába, majd onnan indulnak dolgozni, ám a későbbi iskolakezdés esetén teljesen át kellene sokuknak variálni a napi ritmusukat és nem kizárt, hogy késve érkeznének be munkahelyeikre. 

 

Összesen 285 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. május 14. 05:09
"A diákok nagy része díjazná, ha egy órával többet aludhatna" Ez hülyeség! Csak annyi fog történni, hogy egy órával később fog lefeküdni! Aztán meg, aki nem lesz muciológus, az majd váltott műszakban fog dolgozni! Amikor délelőttös lesz, akkor reggel 6-tól!
bagoly-29
2024. május 13. 20:03
A Nomentum ifjusági tagozata pont olyan hülye mind a felnőttjeik! Klónozva vannak?
bagoly-29
2024. május 13. 19:17 Szerkesztve
Ha egy órával korábban feküdnének le, akkor is többet aludhatnának! Aki meg nem tanulta/tapasztalta, hogy reggel/délelőtt fog legjobban az ember agya, az nem teljesen normális.
Saksafar
2024. május 13. 19:13
Az összes alsótagozatos szülő 9-re vagy fél 10-re fog dolgozni járni? De még 5-ben és 6-ban sem minden gyerek teljesen önálló. Szerintem ez úgy hülyeség, ahogy van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!