Az NMHH döntése miatt fordul bírósághoz a CivilMédia

2012. április 11. 10:57

A cigányok védelmében viszi bíróságra a TV2 és a HírTV ügyét a CivilMédia. A jogvédő szervezet szerint a két csatorna sztereotip műsort közvetített a kisebbségi csoportokról, az NMHH azonban elutasította a panaszokat.

2012. április 11. 10:57

Bírósághoz fordul a CivilMédia, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kétszer elutasította panaszait – írja a NOL. A portál információi szerint a szervezet a próbaperekkel az új médiatörvény eddig ki nem használt passzusát teszteli, miszerint a médiának a politikai kiegyensúlyozottsághoz hasonlóan a kisebbségi csoportokat is egyformán kell kezelnie. Az emberi jogokkal foglalkozó szakértőkből álló CivilMédia szerint a kisebbségek védelme sokkal fontosabb kérdés a politikai egyensúlynál.

A civil szervezet a romák, a meleg közösségek, a zsidóság, illetve a menekültek bemutatását figyeli a kereskedelmi, valamint a közszolgálati tévé- és rádióműsorokban. Kiegyensúlyozatlannak tekintik a védett csoportok minden olyan szóbeli és/vagy képi megjelenítését, amely az adott kisebbségi csoport vonatkozásában sérti a tárgyilagos, időszerű, hiteles, pontos, tényszerű tájékoztatás követelményét – írja a Népszabadság. Az érdekvédők kiegyensúlyozatlan tartalom esetén helyreigazítást kérnek a műsorszolgáltatótól, illetve eredmény hiányában eljárást kezdeményeznek a médiahatóságnál. Bíróságra ezt követően kerülhetnek ügyek.

Kárpáti József közölte, tapasztalataik szerint különösen a romákat mutatják be sztereotip módon az egyes médiumok. A CivilMédia műsorfigyelői január óta három kifogásolható műsort találtak. Kizárólag roma családokat mutattak, mégpedig sztereotip környezetben a TV2 Napló műsorában az Otthagyottak című, gyermeküktől megfosztott, mélyszegénységben élő családokról szóló összeállításában. A HírTV-nél a Keresztmetszet című programban a gyöngyöspatai riportot, a köztévénél pedig Pesty Fekete Doboz cigányokról szóló adását panaszolták be. A médiahatóság az előbbi két panaszt elutasította, Pesty filmjével kapcsolatban azonban még nem hozott döntést. A CivilMédia most a TV2 és a HírTV kapcsán támadja az NMHH-t a bíróságon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!