Lemondott Járai Zsigmond

2012. január 10. 10:09

Távozik posztjáról Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke. Döntését azzal indokolta, hogy a gazdasági stabilitásról szóló törvény a korábbiaknál jelentősebb feladatokkal látja el a testületet, amelyek összeegyeztethetetlenek egyéb funkcióival. Járai utódja Kovács Árpád lesz.

2012. január 10. 10:09

Lemondott tisztségéről Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke. Járai döntését azzal indokolta, hogy a gazdasági stabilitásról szóló új törvény a korábbinál jelentősebb feladatokkal látja el a Költségvetési Tanácsot, és ezek elvégzése számára olyan helyzetet teremt, amely egyéb, a köz- és a magánszférában ellátott funkcióival összeegyeztethetetlen. 

Járai szerint az idei költségvetés jelentős előrelépés a korábbi évek fegyelmezetlen, laza költségvetéseihez képest. A kitűzött célokat helyesnek és reálisnak tartja, úgy véli, hogy a kormány gyorsan alkalmazkodott a folyamatosan romló külgazdasági környezet által diktált nehéz körülményekhez. Ezt a véleményt az Európai Unió 2011. decemberi jelentése is alátámasztotta. Hozzátette: az azóta eltelt néhány hétben jelentős változások álltak be az európai és a magyarországi pénzügyi helyzetben. Ezek kezelése fennmaradásuk esetén újabb kihívásokat fog jelenteni a gazdaságpolitika számára. Úgy látja, hogy a büdzsében lévő tartalékok egy bizonyos szintig megfelelő fedezetet jelenthetnek a gazdasági helyzet romlásából származó feszültségek kezelésére. További romlás esetén azonban szükség lehet a költségvetés további korrekciójára is, amelyre szerinte a kormány elkötelezett.

Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kérésére továbbra is elmondja véleményét a gazdaságpolitika alakulásáról, ha arra a kormány kéri. Járai utódja Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi vezetője, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke lesz, őt kedden nevezi ki a Költségvetési Tanács elnökévé a köztársasági elnök.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ketroot
2012. január 10. 16:22
http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/komment/20120110-jarainal-ezert-szakadt-el-a-cerna.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1
Csigorin
2012. január 10. 15:09
Remelem azert mert Matolcsyt fogja valtani...
pipistrello
2012. január 10. 12:57
Menjen is a francba, a Bilderberg csoporthoz van bekötve, többször volt már, az ö ideje alatt pucolták ki az aranyat , tünjön el.
jag3
2012. január 10. 12:23
Mi van, Járai más, fontosabb állást orrontott? :o) ps: ez ugyan csak egy vicc, de aktualice ha eltekintünk az utóbbi néhány évben lezajlott karrierváltásáról, ő lenne a göröghöz és olaszhoz hasonló csere-miniszterelnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!