KT: Újabb kiigazítások lehetnek

2011. december 19. 14:54

A Költségvetési Tanács (KT) egyhangúlag egyetértett a 2012-es költségvetési törvényjavaslat módosításával.

2011. december 19. 14:54

A Költségvetési Tanács rendkívüli ülésen megtárgyalta a kormány módosító javaslatait. A testület egyhangúlag egyetértett a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosításának szükségességével és a javasolt 320 milliárd forint összegű kiigazítással – közölte Járai Zsigmond elnök.

A testület úgy véli: a romló nemzetközi környezetben a magyar gazdaság helyzete a magas külső-, és államadósság miatt különösen sérülékeny. A KT szerint a közeljövőben a nemzetközi környezet a vártnál is kedvezőtlenebbül alakulhat, ami 2012-ben esetleg további kiigazításokat is szükségessé tehet. A Költségvetési Tanács egyetért azzal, hogy az államháztartási hiány tervezett 2,5 százalékos mértékét változatlanul hagyják. A KT ugyanakkor kockázatosnak tartja még a tervezett, mintegy 0,5  százalékos GDP-növekedés elérését is.

A Költségvetési Tanács  azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a 200 milliárd forint összegű, 2012. szeptember 30-ig már zárolt tartalékok feloldására szeptembert követően is csak akkor kerülhessen sor, ha az nem veszélyezteti a 2,5 százalékos költségvetési hiánycél teljesülését. A magán-nyugdíjpénztári tagok jövő évi 10 százalékos nyugdíjjárulék befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányításáról a tanács megállapította, hogy az csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli a kockázatokat.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tmonk
2011. december 19. 16:52
"A testület egyhangúlag egyetértett a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosításának szükségességével és a javasolt 320 milliárd forint összegű kiigazítással" A testület még nem értesült hogy ez a 320 milliárd csak 120 milliád matolcsérium szerint?
Gombóc XVI. Artúr
2011. december 19. 16:40
"...A magán-nyugdíjpénztári tagok jövő évi 10 százalékos nyugdíjjárulék befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányításáról a tanács megállapította, hogy az csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli a kockázatokat..." Gondolom Eltolcsynak még az is oké, ha még a KT is ezt mondja. Meddig futhat még ámokot ez a jó ember????
liberálzöld.
2011. december 19. 16:00
Hangsúlyosan kiigazítás! Nem jár rosszabul senki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!