Indul a kormány egyszerűsítési programja

2011. szeptember 04. 17:31

Egyszerűsítési programot hirdet a kormány a Magyary-program keretein belül - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A cél az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentése, illetve a jogszabályok közérthetővé tétele.

2011. szeptember 04. 17:31

Közérthető nyelven írott jogszabályokat ígér a kormány – derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számában kihirdetett kormányhatározatból. A kabinet a közigazgatási rendszer korszerűsítését célzó Magyary-program keretében most egyszerűsítési programot is meghirdet, amelynek célja az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentése, illetve a jogszabályok közérthetővé tétele.

A NOL azt írja: nem kell egyik napról a másikra átdolgozni a teljes magyar joganyagot. Egyelőre csak a dokumentum mellékletében szereplő eljárásokat kell gördülékenyebbé tenni, a közérthetőség követelménye pedig legfeljebb közvetett módon érvényesül: ha valahol az ügymenet egyszerűsítése érdekében jogszabályváltozásra van szükség, törekedni kell rá, hogy legalább az új norma magyar nyelven szülessék meg - olvasható a portálon.

A portál felhívja a figyelmet: a nemzeti együttműködés kormányának egyéb egyszerűsítő törekvései is vannak. Példaként többek között a munkanélküli segély és támogatás, az adóbevallás, a szociális segély igénylés, és az építési engedély eljárások, illetve nyomtatványok korszerűsítését említi. Az egyszerűsítési csomagba kerültek az egészségbiztosítási és a nyugellátással kapcsolatos eljárások, az anyakönyvezési és a házassági, valamint az állampolgársági ügyek is.

Az érintett hatóságoknak az eljárások egyszerűsítésre vonatkozó javaslatokkal általában legkésőbb jövő év végéig kell előállni - egészíti ki a NOL.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. szeptember 05. 19:38
Az egyszerűsítés valóban régi csont, de a kormányprogramban kiemelt helyen szerepel, Matolcsy és a MGYOSZ fontosnak tartja, tehát valami eredményre most már tényleg számíthatunk...
liberálzöld.
2011. szeptember 05. 09:27
Az egyszerűség kedvéért ezt illett volna mondani a polgároknak is. És nem azt, hogy "én soha sem hazudtam". ""Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban - két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor."
liberálzöld.
2011. szeptember 05. 09:09
1000 milliárd forintos egyszerűsítés indul.
bookmark
2011. szeptember 05. 00:56
A cikkre reagalva. Tehat osszefoglalom. Egy even keresztul azokat fogjak megkerdezni arrol, hogy hogyan lehet korszerubben es egyszerubben elvegezni a munkat, akik abban erdekeltek, hogy ne legyen korszerubb, mert mar nem kepesek uj dolgokat megtanulni es ne legyen egyszerubb mert akkor a sogort meg a komat meg azok felesegeit hova fogjak berakni? Hat nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!