Azonnali áfa-visszatérítést ígér az NGM

2011. augusztus 30. 16:36

Feltétel nélkül, azonnal visszaadná a visszatartott áfát a cégeknek az állam a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján. A mintegy negyvenezer érintett vállalkozás várhatóan október 20-ig jelezheti majd igényét. A Minisztérium a várható igénylések összegét 260 milliárd forintra becsüli.

2011. augusztus 30. 16:36
Pénz

Feltétel nélkül és teljes mértékben visszaadná az állam a korábban visszatartott áfát a cégeknek, ráadásul még az idén - derül ki az Origo birtokába került előterjesztésből, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) terjeszt be a szerdai kormányülésre. A portál névtelen forrása szerint a törvénymódosítás elfogadására nagy az esély.

Az ügyben a Magyarországi vállalkozások 8-10 százaléka érintetett, tehát mintegy negyvenezer cég. Az Origo által megismert törvénytervezet rendelkezése alapján az érintettek október 20-ig áfabevallásukban vagy egy külön kérvényben jelezhetik, hogy visszakérik-e az áfát. A Minisztérium a várható igénylések összegét 260 milliárd forintra becsüli.

Az Európai Unió júliusi döntése értelmében Magyarország megszegte az egységes áfaszabályokra vonatkozó előírásokat, ezért - az NGM tervei értelmében - ezentúl a visszaigényelt áfát akkor is azonnal visszakapja az érintett cég, ha nem fizette ki beszállítóját. Az NGM gyorsított ütemű parlamenti tárgyalást és a törvény sürgős kihirdetését javasolja, így legkésőbb szeptember végén életbe léphet a jogszabály.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MakkA
2011. augusztus 31. 07:52
Nem tudom, hogy jó hír-e? Visszahozzák a 90-es évek áfázásának a lehetőségét. Gyorsan igényleg egy valag áfát visszafele, céget átteszem hajléktalanra, oszt már lehet is újat alapítani. Mire észreveszik már a harmadik cég igényel vissza. Azt nem látom benne - lehet, hogy a híradás pontatlan? - ami szükséges lenne: azaz, ha kibocsájtok egy számlát, akkor addig ne kelljen befizetnem az áfát, ameddig a másik ki nem fizette. De most a nem-fizető az áfát már vissza is kapja, amit a hoppon maradt szerencsétlen be kellett fizessen. Ha így van, márpedig úgy veszem ki, akkor a rossz szabályozást sikerült a bűnözőkre szabni. ma
huttinger
2011. augusztus 30. 21:40
Amikor elhangzik a kormányzat részéről, hogy fel akarnak lépni a körbetartozások ellen rögvest elfog a röhögőgörcs....kínomba.... A körbetartozások kiindulópontja maga az állam! Ő az aki nem hajlandó fizetni határidőre. Tudok olyan önkormányzatról, akinél bevett szokás az 1 éves!!!!! fizetési határidő. Nem szocialista....
OrangeOrder
2011. augusztus 30. 20:41
Tényleg kimaradt a cikkből az a nem mellékes információ, hogy az MSZP tehet erről is. Egy Mandineren azért ezt illett volna megemlíteni - bár mi úgyis megtesszük :) Köszönjük ezt is, komcsik!
Öreg
2011. augusztus 30. 20:12
Ha jól értelmezem, az uniós adóelvek szerint az is visszaigényelheti az ÁFA összegét, aki nem fizette ki az Áfát is tartalmazó számlát. Tehát olyan pénzt igényel vissza, amit soha nem fizetett ki és lehet -pl. ha csődöt jelent- hogy soha nem is fog kifizetni. Ezzel szemben az a cég, amelyik nem kapta meg az általa kibocsátott számla ellenértékét, köteles az ÁFA számlában szereplő összegét az APEH számlára befizetni. Hogy mindenki értse: ha Stadler a nemlétező festmény árának áfarészét -ha nem derül ki, hogy fiktiv a számla- jogosan igényli vissza és meg is kapja. Azt kell mondjam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!