Adóreform: csökken a minimálbér reálértéke?

2010. október 19. 11:44

Az alacsony jövedelműek a minimálbér öt százalékos emelése ellenére is legfeljebb nominálisan őrizhetik meg fizetésüket. Ezzel szemben 157000 forintos bruttó bér felett már mindenki jól jár az adóreformmal.

2010. október 19. 11:44

Ki jár jól és ki jár rosszul a jövő évi adótörvényekkel? - teszi fel a kérdést a NOL. A lap több szakembert is megszólaltatott annak érdekében, hogy feltárja a különböző jövedelmű csoportok 2011-es reálbérváltozását.

Fontos hivatkozási pont Matolcsy György hétfői kijelentése, mely 5 százalékos minimálbér-emelést ígér. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára elmondta: „A munkaadói oldalnak még nincs egységes álláspontja, sem a kormány ötszázalékos minimálbér-emelési elképzeléséről, sem arról, hogy a bértárgyaláson hány százalék pluszig mennének el”. Dávid szerint a munkáltatók együttműködnek a  nettó minimálbér nominálértékének megtartásában, ám a 10 százaléknál nagyobb emelést már elfogadhatatlannak tartanak.

„A minimálbér ötszázalékos emelése arra elég, hogy nominálisan ne járjon rosszabbul jövőre az, aki már most is gyalázatosan keres” - Pataky Péter, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának képviselője. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint az minimálbér öt százalékos emelése legfeljebb az adójóváírás eltörlése miatti bércsökkenést küszöbölheti ki. A családi adózást figyelembe véve a NOL szerzői megállapítják: 157000 forintos havi bruttó fizetés felett már a gyermektelenek is jól járnak az új adórendszerrel. Az egygyermekes szülők 109 ezer forinttól, míg a kétgyermekesek 157000 forinttól tudják teljesen kihasználni a családi adózás lehetőségeit.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. október 19. 13:59
Már megint a Népszabadság és Pataky /MSZOSZ/ mondja meg, hogy mi mennyi. Én ma hallottam két adószakértőt, akik aztt állitották, hogy 5 %-os béremelés mellett mindenki nyer valamannyit./Az egyik az Apeh volt elnöke, a másik Angyal volt/ Különösen irritáló Pataky szakszervezeti kinyilatkoztatása:a minimálbér 5 %-os emelése elég arra, hogy nominálisan ne járjon rosszul az, aki már most is gyalázatosan keres. Ezt a "gyalázatos szintet a MSZOSZ és Pataky harsány támogatása mellett adta az elmult 8 év. Akkor hol volt a kritika a szövetséges /MSZP/ felé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!