Döntött a kormány Orbán akciótervéről

2010. június 30. 19:11

A kormány szerdán döntött Orbán Viktor 29 pontos akciótervének legtöbb eleméről. A bankadóról is tárgyaltak, de döntés nem született, további egyeztetések szükségesek a bankszövetséggel. Eldőlt viszont, hogy év végéig lesz gázár-kompenzáció.

2010. június 30. 19:11

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte, hogy a kormány elfogadta, hogy évi 500 millió forintos nyereségig, a második félévben tehát 250 millió forintig 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni. Döntöttek 10 kisadó megszüntetéséről, hetet még az idén, hármat jövőre szüntetnek meg és elfogadták az adórendszeren kívüli kereset szabályait is. Beruházásoknál a mai 51-gyel szemben 33 engedélyre lesz szükség.

A bankadóról viszont a „súlyos és kemény tárgyalások” elhúzódása miatt ma még nem tudott dönteni kormány, a tárgyalásokat néhány napon belül zárhatják le. Matolcsy elismételte, hogy az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez. A bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót. A 200 milliárdos összeg pedig „kőbevésett”. A bankoknak céltartalék szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét.

Ugyancsak a hiánycél elérését szolgálja, hogy a kormány döntött egy 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést. A kormány döntése értelmében a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre. A gazdasági miniszter Simor András jegybankelnök fizetését illetően azt mondta: a lépésről és annak indokairól tájékoztatni fogják az EKB vezetőjét.

A devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni. Augusztus 31-ig kidolgozzák a szeptember 31-december 31 között felálló nemzeti eszközkezelő társaság koncepcióját, amely egyéni kérelemre beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra és megállapítja a bérleti díjat. A kormány döntött arról is, hogy év végéig biztosítja a gázárkompenzációt - közölte Nagy Anna kormányszóvivő.

A kormányülésen eldőlt az is, hogy ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ilyen mennyiség után jövedéki adót nem kell fizetni. Döntést hoztak a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forintra emelik a beruházásokra fordított hitelkeretét, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nhalasz9
2010. július 01. 10:43
Gyerünk OV! Tegyétek rendbe az országot!
schnee
2010. július 01. 00:09
Mi a francnak kell a gázártámogatást meghosszabítani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!