Kártérítési felelősség a MÁV-on

2009. augusztus 14. 13:00

Decembertől több új szabály lép életbe Magyarországon a vonaton utazók jogainak szigorúbb védelme érdekében.

2009. augusztus 14. 13:00

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének pénteki közleménye szerint mivel a külföldi vasúttársaságok a minőségi követelmények életbe léptetésével már a jegyárak emelését helyezték kilátásba, a FEOSZ fokozott figyelemmel kíséri az új rendelkezések magyarországi bevezetését azért, hogy az európai uniós követelményeknek való megfelelés költségeit ne a fogyasztókra terheljék.

A rendelkezések kiterjednek a vasúttársaságok kártérítési felelősségére is. Fokozott helytállási kötelezettséggel tartozik a vasúttársaság akkor, ha az utas a vonaton, le- vagy felszálláskor vasúti balesetet szenved, csomagjai megsérülnek a vasúttársaság hibája miatt, valamint akkor is, ha vonatkimaradás, késés vagy csatlakozás lekésése miatt az utas nem tudja utazását folytatni. Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az utasok tájékoztatására is. A szabályok konkrétan meghatározzák az utasok számára biztosítandó minimális információk körét, amit a vasúttársaságnak az utazás előtt, illetve az utazás során is meg kell adnia: így a többi között a menetrendre, a leggyorsabb utazási lehetőségekre, a kerékpárok elhelyezésére, az első-másodosztályon igénybe vehető szolgáltatásokra, a panaszkezelés módjára, továbbá a higiéniai és levegőtisztasági minimumkövetelményekre vonatkozó tájékoztatást. (mti)

(Illusztráció: Máv - Megint Állunk Vazze)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!