Amerikai külpolitika: 2017, a fordulat éve

2016. december 15. 18:37

Tillerson ugyan nem nevezhető Putyin legnagyobb barátjának, az viszont biztos, hogy kinevezésével további teret nyer az amerikai-orosz feszültség mérséklésére.

2016. december 15. 18:37
Szabó Dávid József
Mozgástér

„Másodszor: a túlzó, rettegő liberális elitek állításaival szemben Tillerson ugyan nem nevezhető Putyin legnagyobb barátjának, az viszont biztos, hogy kinevezésével további teret nyer az amerikai-orosz feszültség mérséklésére, a globális ügyek és konfliktuspontok tárgyalásos megoldására törekvő külpolitikai irányzat. Ne felejtsük el az embert a pozíció mögött! Trump választottja több évtizedes, üzleti életből hozott legmagasabb szintű tapasztalata a dolgok elintézési módjáról, a célok és eszközök összehangolásáról, valamint a partnerek számára is vonzó, kölcsönösen előnyös megoldásokról mind egy kiegyensúlyozottabb, kevésbé ideologikus megközelítést vetítenek elő. Mindez nagyon hasonlít ahhoz a nemzeti érdeket előtérbe állító, pragmatikus külpolitikai gondolkodáshoz, melyet Orbán Viktor miniszterelnök és Tillerson jövendőbeli magyar kollégája, Szijjártó Péter külügyminiszter képvisel. Nem lesz tehát nehéz megtalálni a hangot, és a szövetségesek belügyeibe beavatkozó, ideologikus, térítő politikának búcsút inthetünk.

Harmadszor: a külügy kiszemelt vezetője már bizonyította, hogy politikai-ideológiai szembenállás idején is képes az oroszokkal kölcsönösen előnyös üzleteket kötni. Valószínű, hogy az USA kiskapukon, egyedi alkukon, közvetítőkön vagy akár nyílt enyhülés útján is, de kihátrál a demokrata adminisztráció által megácsolt szankciós rezsimből. A magyar külpolitikának ebben az esetben nagyon észnél kell lennie, ugyanis könnyen lehet, hogy a korlátozott képességű európai elit, mint annyiszor, ezúttal is szeretne eminens diák lenni: nem veszi észre, hogy a ló megdöglött, és tovább ragaszkodik majd az amerikai nyomásra bevezetett, Európának gazdaságilag hátrányos szankciókhoz, mint maguk az amerikaiak. Ennek megakadályozásához hatalmas szükség lesz a két lábbal a földön járó magyar külpolitikára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. december 15. 20:01
"könnyen lehet, hogy a korlátozott képességű európai elit, mint annyiszor, ezúttal is szeretne eminens diák lenni: nem veszi észre, hogy a ló megdöglött, és tovább ragaszkodik majd az amerikai nyomásra bevezetett, Európának gazdaságilag hátrányos szankciókhoz, mint maguk az amerikaiak" EZ a mi EU-nk...:)
Mich
2016. december 15. 19:52
John McCaint egy hidegháborús zombi - ideje már eltűnnie. Sokat ártott már a republikánusoknak. Miatta lett Obama elnök.
Lion
2016. december 15. 19:08
Meglátjuk. Ez tűnik az értelmesebb reálpolitikának. Hillary tovább feszítette volna a húrt, háborúkig.
Emberi Százlábú
2016. december 15. 18:48
CSAK A FIDESZ!! https://www.youtube.com/watch?v=MAXlYNMRqQM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!