„Srácok, ezt fel kellene adnotok” – ilyen volt a béketárgyalás az ukrán védelmi miniszter szerint

2024. május 03. 07:45

Podoljak szerint elértek az ukránok egy olyan pontra, ahol már nem lehet leülni és tárgyalni.

2024. május 03. 07:45
President Biden Welcomes President Of Ukraine Volodymyr Zelensky To The White House

Nyitókép: Drew Angerer / Getty Images

Egy visszaemlékezés keretein belül, Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Jurijovics Reznyikov elmondta a Politiconak, hogy Zelenszkij elnök is részt vett a müncheni biztonsági konferencián, néhány nappal Oroszország invázió kitörése előtt. Elmondása szerint ő is tagja volt a küldöttségnek, és bár nyíltan ezt nem került kimondásra elmondása szerint, de határozottan benne volt a levegőben, hogy

„srácok, ezt fel kellene adnotok”.

A politikus elmondása szerint, az Oroszországgal folytatott akkori tárgyalások megkezdése aligha volt bizalomgerjesztő. Reznyikov és a tárgyalásokban részt vevő más ukrán tisztviselők, Andriy Yermak és Mihajlo Podoljak is kételkedett a Kreml őszinteségében és abban, hogy jóhiszeműen tárgyal. Elmondása szerint több száz órát tárgyaltak az orosz tisztviselőkkel, még a 2022-es invázió megkezdése előtt. „A kérdés, hogy az Oroszország által felajánlott engedmények megérik-e egyáltalán azt a papírt, amire írták őket” – mondta Reznyikov.

„Lehet, hogy aláírják a dokumentumokat, de hogy betartják-e a megállapodásokat, az már más kérdés” – tette hozzá. Utalt ezzel a 1994-es Budapesti Memorandumra, amelyet Oroszország írt alá, és amely rögzítette Ukrajna határait és elismerte szuverenitását, cserébe azért, hogy lemondott nukleáris arzenáljáról. 

Mitterrand francia elnök megtagadta, hogy aláírja [ezt] a dokumentumot ... és figyelmeztette elnökünket [Leonyid Kucsma]: »Fiatalember, átverik magát«”

– emlékezett vissza.

A Kucsma-anekdota a 2022-es tárgyalások során is foglalkoztatta a minisztert. Az ukrán tárgyalók szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is figyelmeztette akkor Ukrajnát.

„Tárgyalások? Nem akarnak valódi tárgyalásokat” – mondta Yermak a Politiconak, majd hozzátette, hogy az „oroszok Ukrajna kapitulációját akarják”.

Podoljak szerint a 2022-es tárgyalások tanulsága az, hogy Oroszország érdeke egy hosszú háború, és az, hogy a nyugati országok belefáradjanak, s felsóhajtsanak: 

„Ennyi volt, keressünk valamilyen kompromisszumos megoldást”.

Viszont, most már nincs ilyen megoldás erre a háborúra. „Elértünk egy olyan pontra, ahol már nem lehet úgy dönteni, hogy leülünk tárgyalni. Miért? Mert ez a háború nem Ukrajna területéről szól. Ez a háború azokról a szabályokról szól, amelyek szerint önök és mi, illetve Oroszország élni fog. Ha Oroszország nem veszít, akkor a szabályok egy kicsit mások lesznek. Autokrácia, erőszak – ezek lesznek a külpolitika domináns formái. Ha Oroszország veszít, akkor lehetőséget kapunk arra, hogy újjáépítsük a politikai és biztonsági kapcsolatok globális rendszerét”.

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. május 03. 10:51
"Varlay elmondta, hogy a BlackRock világszerte 20 ezer milliárd dollárt kezel. ".... elmondta hogy "ha van 10 ezer dollárod, meg tudsz vásárolni egy amerikai szenátort". Nem az számít, hogy ki az elnök, hanem az, hogy ki irányítja az elnök pénztárcáját. .. Ha van 10 ezer dollárod, vehetsz egy szenátort, adok neked 500 ezret most rögtön. Nem számít, ki nyer, a zsebemben vannak- mondta. .... Ukrajna jót tesz az üzletnek, ugye tudod? Nem akarjuk, hogy a konfliktus véget érjen. Mint ország, nem akarjuk, hogy ez a konfliktus véget érjen. ..Oroszország felrobbantja Ukrajna gabonasilóit, és a búza ára őrülten fel fog menni. ... Ez fantasztikus, ha kereskedsz. .... A háború kurvára jót tesz az üzletnek – fogalmazott." no és még egy apróság: "BlackRock vezére: "Fink was born on November 2, 1952. He grew up one of three children in a Jewish family .... magyarul, zsidó, akárcsak Soros, Zelenszkij, Nuland, Blinken stb. stb.
catalina11
2024. május 03. 10:48
a lényeg: - A zsidó Soros Alexander: "Soha nem fogjuk elhagyni Ukrajnát, hiszen 30 éve OTT vagyunk" - A FŐ CÉL, a motor (Európa) leválasztása az üzemanyagtartályról (Oroszország) Ezzel Európa még jobban ki lesz szolgáltatva Soros Amerikájának. - "...Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. " - Ehhez asszisztál az USA, EU, a NATO, Soros, Macron, Scholz, és a hazai árnyékmagyarok! - "Soros György: ha a keletieket bevesszük a NATO-ba, és ellátjuk őket a nyugati fegyverarzenállal, technikai készségekkel és minden egyébbel, akkor majd az ő fiaik fognak hullazsákban hazatérni, és ez nagy mértékben növelni fogja növelni a NATO katonai potenciálját." a többi csak mese!
P_F_Juli
2024. május 03. 10:18 Szerkesztve
"Podoljak szerint a 2022-es tárgyalások tanulsága az, hogy Oroszország érdeke egy hosszú háború, és az, hogy a nyugati országok belefáradjanak, s felsóhajtsanak: „Ennyi volt, keressünk valamilyen kompromisszumos megoldást” Az ukránok pontosan azt mondják fel, ahogy a nyugat gondolkodik. Még ennyi idő után is képesek lehazudni a csillagokat is. Semmit nem tartottak be, amit a memorandumok, megállapodások tartalmaztak. Semmibe vették a kisebbségek jogait, gyilkolták az orosz nemzetiséget. Hihetetlen, hogy a háború ezen szakaszában sem képesek magukba nézni.
véna
2024. május 03. 09:59
Az ilyen hányinger keltő szarömleny cikkek egyre több embernek fogják felnyitni a szemét, úgyhogy hajrá. Agymosásból nem lesz valóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!