Hogyan hozhatom vissza a formámat a tél után?

2023. november 24. 12:54

2023. november 24. 12:54
null

Sokan ősszel és télen csökkentik a fizikai aktivitás gyakoriságát, vagy teljesen lemondanak róla. Ha eddig nem ügyeltünk az egészséges táplálkozásra is, érdemes megfontolni, hogy már ma visszanyerjük a formánkat. Azok az emberek, akik keveset mozognak és feldolgozott ételeket fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel fáradékonyak, alvászavarokkal küzdenek, koncentrációjuk romlik, kevésbé ellenállóak a stresszel szemben, és nagyobb eséllyel betegszenek meg.

Hogyan kerülhetünk gyorsan újra formába?

Az őszi és téli lustálkodás után itt az ideje, hogy újra formába lendüljünk. Rendezni kell az energiaegyensúlyunkat és erősíteni a testünket. Akik nem híztak jelentősen, de izmot veszítettek, azoknak a kalóriabevitel megváltoztatásával kell kezdeniük. Emellett havonta 8-10 alkalommal, alkalmanként 30-45 percet kell mozogniuk.

Akik sajnos az utóbbi időben sokat híztak, azoknak egészségesen kell táplálkozniuk, figyelniük kell az étkezéseik kalóriatartalmára és minőségére, és könnyű gyakorlatokkal, például jógával vagy sétával kell kezdeniük. Nincs értelme rögtön kimerítő edzésekkel kezdeni, mert a szervezetünk nem fog tudni megbirkózni velük.

Fontos a rendszeresség; minden nap tornázzunk. Az étrendünket olyan termékekkel is gazdagíthatjuk, amelyek bioaktív vegyületeket tartalmaznak, például sókat és ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírsavakat, fitokemikáliákat, aminosavakat és probiotikus baktériumokat.

Kiegészítés a regenerálódás során

Egy másik fontos kérdés, hogy segítsen nekünk visszanyerni álmaink formáját és alakját, a megfelelő táplálékkiegészítés. Érdemes teszteket végezni és ellenőrizni, hogy nincs-e hiányunk pl. magnéziumból, káliumból, D-vitaminból vagy vasból. Szükséges lesz a vitamin- és ásványi anyag hiányok pótlása.

A megfelelő D-vitaminszint rendkívül fontos az idegrendszer, az immunrendszer, az endokrin és a csontrendszer megfelelő működéséhez.

A kálium- vagy magnéziumhiány, amely gyakran megfigyelhető a rossz táplálkozásban, hatással van a magasabb vérnyomásra, az izmokra és az agyműködésre.

Egy másik fontos tápanyag az omega-3 zsírsavak, amelyek feladata a létfontosságú élettani folyamatok szabályozása és gyulladáscsökkentő hatása.

Aztán ott vannak az aminosavak, pl. a citrullin, amelynek funkciója az erek tágítása, a karnitin, amely részt vesz a zsíranyagcserében, és a kreatin, amely javítja a regenerációt.

Érdemes gazdagítani az étrendet többek között kurkumával és zöld teával, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős számú betegséget és bajt enyhítenek.

Az utóbbi években nagyobb érdeklődés mutatkozik a megfelelő baktériumtörzsek, vagyis a probiotikumok iránt is, amelyek jótékony hatással lehetnek az elhízás, a túl sok cukorral kapcsolatos problémák, az autoimmunitás, az érelmeszesedés és a mentális egészség kezelésére. A megfelelő törzsek kiválasztását a legjobb szakemberrel vagy orvossal egyeztetni.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az egyik leggyakrabban választott étrend-kiegészítő a magnézium, mivel ez egy nagyon fontos mikrotápanyag az emberi szervezetben. Ezért érdemes a saját egészségi állapotunknak megfelelő étrend-kiegészítőt választani, és pótolni többek között ennek a tápanyagnak a hiányát. Az ALLNUTRITION shop kínálata többek között ebben az elemben - https://allnutrition.hu/Magnezium-k1069.html - is gazdag, és a nagy választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kiegészítőt.

Miről kell lemondanunk?

Ha szeretnénk újra formába lendülni, le kell mondanunk a feldolgozott élelmiszerekről, mint a chips és a keksz, és a gyorséttermek és mikrózható készételek helyett egészséges vacsorákat kell fogyasztanunk. Mondjunk le a magas kalóriatartalmú rágcsálnivalókról, a színes italokról és a felesleges alkoholról.

 

(X)

Fotó: Adobestock