The Los Angeles Times: a „multiknak” nem okoz nagy gondot az infláció, veszélyben a KKV-k

2021. december 26. 09:38

Többször is rámutattunk a Makronómon, hogy a profitéhes oligopóliumok kapzsisága (is) vezetett a mai napokban tapasztalt tartós árszínvonalnövekedéshez. A The Los Angeles Times szerint, míg az inflációs időszakban ezek a vállalatok még lehetőséget is találnak a profitjuk növelésére , a kis- és közép-vállalkozások komoly kihívásokkal néznek szemben .

2021. december 26. 09:38
null

A szélsőséges monopolkapitalizmus rejlik az infláció mögött

Már régebben mondogatjuk a Makronómon, hogy ahány közgazdász, annyi magyarázat, az infláció különböző okaira is – viszont arra is rámutattunk, hogy egyre többen hangsúlyozzák a főáramú elképzelésekkel szemben, a már szélsőséges monopolkapitalizmus (is) elég súlyos szerepet tölt be a tapasztalt infláció mögött.

Robert Reich, a Clinton adminisztráció volt munkaügyi minisztere szerint gazdasági koncentráció zajlik, ami azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság viszonylag kevés, az áremeléshez szükséges eszközökkel és piaci erővel bíró vállalat kezében összpontosul.

Az infláció problémát jelenthet a fogyasztók számára, de a valódi kihívás a verseny hiánya, mondta Reich.

„A vállalatok az infláció ürügyén emelik az árakat, hogy még nagyobb profitra tegyenek szert” – tette hozzá Clinton volt minisztere.

– tette hozzá Clinton volt minisztere.

Reich-on kívül, már a Business Insider is arról cikkezik, hogy a növekvő infláció leple mögött a legnagyobb óriáscégek valójában szép csendben emelik a profitjukat. Sok esetben szó sincs arról, hogy az elszabaduló költségek miatt kellene emelni az árakat. A mára kialakult inflációs hangulat viszont alkalmas arra, hogy a legnagyobb piaci erejű cégek olyan lépésekre szánják el magukat, amit eddig nem tudtak és nem mertek megtenni, írtuk a Makronómon.

Hasonló gondolatokat osztott meg Servaas Storm, a Delft-i Műszaki Egyetem munkatársa is, aki Lynn Parramore, az Institute for New Economic Thinking (INET) New York-i nonprofit agytröszt kutatójának kérdésére válaszolva, rámutatott, hogy

nem a dolgozó emberek, hanem a profitéhes oligopolisták húzzák fel az inflációt.

A kisvállalkozások veszélyben

A The Los Angeles Times mutatott rá, hogy a domináns multinacionális vállalatokkal szemben, a kis- és közép-vállalkozások nem járnak annyira jól az inflációval, .

A lap kiemeli, hogy a tartós árszínvonalnövekedést azt a kaliforniai 1,6 millió kisvállalkozást is súlyosan érinti, amelyek az állam munkaerejének több mint felét foglalkoztatja. A lap gazdasági újságírói hozzáteszik, hogy az ellátási láncok diszfunkciója (mint pl. a los angeles-i kikötői torlódás) megnehezíti és költségesebbé teszi a készletek feltöltését, eközben a dolgozók magasabb fizetést kérnek a munkaerőhiány miatt. A kis cégek pedig kevésbé képesek megküzdeni a kihívásokkal, mint a nagyobb versenytársak.

Erre mutat rá Holly Wade, a Független Vállalkozások Nemzeti Szövetségének kutatási igazgatója, aki kiemeli, hogy

a nagyobb cégek könnyebben tudnak megküzdeni a magasabb beszerzési költségekkel.

Ami pedig az ellátási lánc zavarait illeti, a vásárlások volumenéből adódóan,

a nagyobb vállalatok állnak a rendelési prioritás élén a szállítások terén,

véli Wade.

A kisebb vállalkozások számára viszont ez teljesen máshogy működik, s ahogyan Robert Fairlie, a kaliforniai Santa Cruz Egyetem közgazdásza is rámutat, a „kisebbek” profitja került veszélybe. „Amikor a (carne asada) burrito elkészítésének költsége megemelkedik, annak egy része a vásárlóra hárul és egy részét  a cégtulajdonosnak "kell megennie", szemlélteti egy példával a helyzetet Fairlie.

A Los Angeles Times hangsúlyozta: októberben, a Független Vállalkozások Nemzeti Szövetsége által megkérdezett

kisvállalkozók 69 százaléka jelentette azt, hogy az ellátási lánc megszakadásai, a munkaerőhiány, illetve az emelkedő alkalmazotti bérek miatt emelt árat.

A lap továbbá hozzáteszi, hogy 52 százalékra emelkedett azoknak a tulajdonosoknak a száma, akik arra számítanak, hogy a következő hat hónapban az üzleti feltételek romlanak majd, ami a csoport 42 éve folytatott felmérései szerint a legmagasabb arány.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 26. 19:03
"A szélsőséges monopolkapitalizmus rejlik az infláció mögött" Nem. Az infláció mögött a kapzsi és alja politikusok és bankárok állnak. "Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED" magánbank. Nem közérdeket szolgál. A politikája pedig globális hatású, szinte az egész világnak muszáj alkalmazkodnia ahhoz, ha konvertibilis pénzt akar magának. "Már régebben mondogatjuk a Makronómon, hogy ahány közgazdász, annyi magyarázat, az infláció különböző okaira is " Ebből is látszik, hogy a közgazdaságtan nem tudomány. Hanem csak vélemények, ráadásul különböző vélemények halmaza. A közgazdászok véleményét az határozza meg, hogy honnan kapják a fizetésüket, miből élnek. Az államhatalom és a bankok anyagilag érdekeltek az inflációban, így az általuk fizetett közgazdászok is, ezért igyekeznek maszatolni az inflációval, hamis magyarázatokat terjeszteni, s az inflációt az ártatlan gazdaságra kenni. Egyetlenegy reálgazdasági folyamat létezik, ami inflációt okoz, ez az egy pedig a háború. Békeidőben a gazdaság nem csinál inflációt. Nem is tud, nem is akar, nem áll érdekében.
Benedek Zsolt
2021. december 26. 14:39
MOST TALÁLTAM: https://hu.usembassy.gov/hu/az-egyesult-allamok-es-magyarorszag-a-legi-bazisok-hasznalatara-vonatkozo-vegrehajtasi-megallapodasokat-ir-ala/
Akitlosz
2021. december 20. 20:22
Amerikában az inflációt a FED csinálja. Havonta több tízmilliárd dollárt teremt a semmiből és zúdít rá a világgazdaságra. Így mivel egyre több pénz jut ugyanannyi termékre és szolgáltatásra az árak pénzben kifejezve törvényszerűen emelkednek. Valós értéken viszont nem, kb. semmi sem lett drágább aranyban számolva 1970-es évek óta sem, meg azelőtt óta sem, tehát valódi áremelkedés nincsen. Az áremelkedések csupán a pénz elértéktelenedését mutatják, jól mutatják, de nem okai annak.
Akitlosz
2021. december 20. 20:18
Az inflációt a semmiből pénzteremtés kiváltságával önmagukat felruházott politikusok és bankárok csinálják azért, hogy az inflációval munka nélkül jussanak hozzá a semmiből pénzteremtés kiváltságával fel nem ruházott embertömegek munkával előállított anyagi javaihoz. Az adókon felül. Az infláció nem egyéb, mint vagyondézsma, extra adó, a normális adókon felül. Amiből következik, hogy az infláció adóztatással kiváltható, tehát egy tisztességes társadalomban semmi szükség nincsen rá. A pénz értéke évszázadokig is stabilan tartható, akár nő a gazdaság, akár csökken, akár stagnál, akkor is, ha közben nincsen háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!