Magyarországot másolja és bevezeti az e-számlázást Szlovákia?

2021. február 02. 09:25

Pár nappal ezelőtt vetette fel a pénzügyminisztérium, hogy minden kiállított számlát azonnal jelenteni kellene az adóhivatalba mindazoknak, akik nincs kötelezettségük az e-kasszán keresztül nyilvántartaniuk a bevételeiket. Kivétel nélkül vonatkozna a javaslat minden jogi és természetes személyként vállalkozóra, ÁFA fizetőre és nem-fizetőre.

2021. február 02. 09:25
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A  következő cikk eredetileg a Ma7.sk oldalon jelent meg

jelent meg

A Trend portál járt utána mely modell alapján inspirálódott Szlovákia. A számlákat kötelezően Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban vagy Portugáliában kell kötelezően beküldeni elektronikusan az adóhivatalokba.

Eduard Heger pénzügyminiszter a magyar és a spanyol minta között hezitált, végül a magyar módszert választotta.

Az intézkedéssel a hatékonyabb adóbeszedést szeretnék elérni.

Magyarországon a vállalatoknak már három éve kötelezettségük, hogy a számlázásról egy online elektronikus számlázó rendszeren keresztül adatokat nyújtsanak. Elejével, mint minden országban, a vállalkozók bizalmatlanul álltak a rendszerhez, de később ezeket pozitívan értékelték. Segíti az átláthatóságot, segíti az adóhivatalok munkáját, hogy inkább a problémás esetekkel foglalkozzanak. Kiszűri azokat a vállalkozókat, akik az adóelkerüléssel jutnak versenyelőnyhöz.

Persze ahány állam annyi e-számlázási rendszer. A spanyolok valós időben kötelezik a számlázási adatok benyújtását. Az olaszok megkülönböztetik a B2B (vállalat-vállalat), illetve í B2C (vállalat-végső felhasználó közötti számlákat.

A magyar rendszerhez minden vállalkozónak elektronikus postafiókot kellett nyitnia, amelyen keresztül hatékonyan kommunikál a hivatalokkal (Ügyfélkapu). Ennek a rendszernek az egyik eleme az elektronikus személyi igazolvány, és ezzel kapcsolódhat a Cégkapu rendszerre. Itt online kapcsolatban kötelezően közlik az adatokat a vállalatok számlázási rendszerei, amelyet kötelező rákapcsolni az adóhivatalra.

A magyar rendszer abban is különbözik, hogy a bejegyzés pillanatában már kérhető, hogy az új vállalat ÁFA fizetővé váljon. A szlovák adószakértők is nagyon hatékonynak tartják ezt a rendszert, amivel az adóhatóság célzottan tud ellenőrizni.

Papír alapú számlázás nagyon ritka, azt is csak hivatalos számlatömbön engedélyezett, amit 5 napon belül fel kell tölteni az e-rendszerbe. A rendszer bevezetésekor csak azokat a számlákat töltötték fel, ahol 100 ezer FT felett volt az ÁFA, ma már az összeset.

A rendszerhez módosítani kellet a könyvelőprogramokat, erre viszont elegendő idő állt rendelkezésre, és valószínű ez vár a szlovákiai vállalkozókra, persze mindez költséggel jár majd. Gondok valószínű a kisebb vállalkozóknál jelentkeznek majd, akiknél a könyvelést külső szolgáltatók végzik. Viszont várhatóan ezzel egyszerűsödnek különböző nyilatkozatok megtétele is, például az ÁFA-bevallás.

(Címlap: MTI/Komka Péter)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2021. február 03. 09:16
A szlovákok is megvásárolják a magyar know-how-t vagy csak lenyúlják, mint Felvidéket? "Magyar cég építheti ki és üzemelteti Indonézia elektronikus ... 3 napja — 300 millió dolláros beruházás a Föld negyedik legnagyobb ... a Roatex Zrt nyerte a tendert és építheti ki az indonéz elektronikus útdíjrendszert."
balbako_
2021. február 03. 09:16
Európa segíccs! - Nem segített, akkor Magyarország segíts! És ez bejött.....
pollip
2021. február 03. 09:15
Macron meg nemzeti konzultációt akár.
pollip
2021. február 02. 19:15
Uncsi vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!