Újratervezés – ismét reform előtt a szakképzés

2019. november 12. 19:10

Akár kétszer nagyobb oktatói fizetések, kiterjesztett tanulói ösztöndíjrendszer, biztos elhelyezkedés a munkaerőpiacon. A kormány szerint a mostani reform jelentősen javíthat a ma még több sebből vérző szakképzési rendszeren, a szakma egy része azonban szkeptikus.

2019. november 12. 19:10
Szalai Laura

Nem először fut neki a kormány a szakképzés reformjának. Az eddigi törekvések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: az iskolai rendszerű szakképzésben komoly létszámproblémák vannak, a diákok kompetenciahiánnyal küzdenek, jelentős a lemorzsolódás, és kihívást jelent az oktatói gárda pótlása. Jövőre radikális változások várhatók, amivel kapcsolatban sokan aggodalmukat fejezik ki.

MEGDUPLÁZÓDÓ OKTATÓI BÉREK

Valamennyi szakképzésben dolgozó pedagógus béremelésben fog részesülni 2020-tól, sőt lesznek oktatók, akiknek megduplázódik a fizetése. A kormány évi 35 milliárd forint többletforrást biztosít erre – fejti ki egy háttérbeszélgetésen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné hangsúlyozza, az új szakképzési törvény alapján – amelyről már tárgyal a parlament – valamennyi, szakképző intézményben oktatási tevékenységet ellátó pedagógus oktatónak fog minősülni. „Így amikor az oktatók béremeléséről beszélünk, mindenkire gondolunk, akinek munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya van. A közismereti tárgyakat tanító pedagógusokra is” – mutat rá.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!