Veszélyben a pálinkafőzdék: súlyos terhek nehezednek rájuk januártól

2023. november 12. 16:59

Egyre kevésbé fogja megérni az alkoholos italt gyártani.

2023. november 12. 16:59

Hatalmas anyagi veszteség éri a pálinkafőzdéket 2024-től, mivel a  kötelező visszaváltás miatt rengeteg pluszköltségük keletkezik, ráadásul a csak a Mohunak töréstesztre beküldendő üvegeken százezreket bukik egy-egy főzde januártól. A piaci nehézségek mellett az EPR-rendszer bevezetése, valamint a borászoknak kedvező szabályozás is nagy veszteségeket okoz számukra – írja a Világgazdaság.

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) nem csak komoly anyagi, de adminisztrációs terhet is ró a vállalkozásokra – nyilatkozta a lapnak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. Hozzátette, a pálinkapiacon már jó ideje jelentős a visszaesés, az EPR pedig tovább növelte a terheket. 

Januártól ráadásul  a kötelező visszaváltási rendszer bevezetésével újabb pluszteher nehezedik a pálinkafőzdékre.

A szabályozás szerint mindenkinek új címkét kell gyártania, a dobozos üdítőknek, energiaitaloknak pedig új dobozt, miközben egy-egy ilyen terméknél ez legalább két-három hónapba telik, ráadásul majdnem mindenki ugyanazokkal dolgoztat

– sorolta a Pálinka Nemzeti Tanács első embere, a piaci szereplőkre váró újabb nehezítő tényezőket.

Végezetül pedig ott van még a kötelező törésteszt, amelynek értelmében minden egyes termékre nyolc darab üveget kell üresen, felcímkézve beküldeniük engedélyeztetésre a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-hez (Mohu).

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor


 


 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerezs
2023. november 26. 12:24
Biztosan ettől eljön a világvége, de az elmúlt 50 évben, minden nehézség ellenére sem szűnt meg egyetlen élelmiszeripari ágazat sem. A termelő feladata a szerveződés és minden, az életét nehezítő teher elleni tiltakozás. Ez a világon mindenütt így van. Úgyhogy fel a fejjel, a jövőben sem maradunk pálinka nélkül.
Temeráf
2023. november 13. 08:57
A marihuána a jövő, az alkohol ideje szép lassan lejár! Csak meg kell nézni a fiatalokat melyiket válasszák! Az alkohol az egyik legkeményebb drog, a marihuánátol sosem lehet arra a szintre jutni, hogy nem tudom hol vagyok, meg az utcán alszok!
Zsolakomarom
2023. november 13. 08:30
Orkban modszeresen teszi tonkre a magyar csaladi uzleteket
Uztu
2023. november 13. 07:54
Valamibe mag fog bukni a fidec. Pálinkánál magyarosabb ok nem is lehetne. Ám legyen, túllőttek a határon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!