Ötéves technikummá alakulnak a szakgimnáziumok

2019. április 17. 12:21

Beindul a Szakképzés 4.0.

2019. április 17. 12:21

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

A szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak; a szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár felidézte, a kormány elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiát, ehhez az ITM cselekvési feladattervet készít, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet.

Az idei az előkészítés éve, az átalakuláshoz szükséges törvényt és rendeleteket ebben az évben meghozzák, ezek 2020. január 1-jén lépnek majd hatályba. Az összetett stratégia végrehajtásához szükséges intézkedések bevezetését 2020 szeptemberében tervezik – közölte Pölöskei Gáborné.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gondolkodó-x
2019. április 18. 05:11
Jaj de jó, megint föltalálták a spanyolviaszt! Nem kellett volna szétverni a középoktatás rendszerét! Jólképzett technikusokra szükség volt, van, és lesz!
józan paraszti ész
2019. április 17. 20:31
Az egész rendszer ment egy nagy kört, és visszaért a kiindulási pontra. Akik a sok reformért felvetek nem kis összegeket most sorban állnak, hogy a kidobott pénzt visszafizessék. Ja, nem. Most biztos épp újabb pénzekért szakértenek.
Tatulus
2019. április 17. 16:47
Talán meg kellene várni az eredményeket - úgy 2025 körül! Addigra kiderül, mennyire eredményes ez az új képzés. Áskálódni, fitymálni persze lehet! Demokrácia van!
Robur
2019. április 17. 16:01
Már megint a varia? Nemrég lett a szakközépiskolákból szakgimnázium, most megint átnevezik. Megvannak a feltételek, tudják mit akarnak? Vagy megint a xart csinálják az idióták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!