A horvátok szerint januárban folytatódhatnak a Mollal a tárgyalások

2013. december 23. 18:26

Január közepén folytatódnak az INA horvát olajipari vállalattal kapcsolatos tárgyalások a horvát kormány és a Mol között - jelentette be Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter, a horvát tárgyalócsoport vezetője hétfőn a zágrábi közszolgálati rádióban.

2013. december 23. 18:26

„Remélem, hogy nagyon konkrét álláspontokat hallunk majd a magyarországi kollégáktól” – hangsúlyozta a tárcavezető. Szerinte két forgatókönyv lehetséges. „Vagy megállapodunk az INA jövőjét illetően, a stratégiáról, a cégvezetésről és a nemzeti energetikai érdekek stratégiai teljesítéséről, vagy tisztességesen, kulturáltan, szakmaian elválunk egymástól, hogy egy másik stratégiai partner is olyan helyzetbe kerülhessen, hogy a kormánnyal tárgyaljon” – fogalmazott a politikus. 

 
Vrdoljak szerint a horvát oldal kész a megállapodásra, de csak akkor, ha szem előtt tartják a horvát állam érdekeit. Azt várja: a Mol részvényárfolyamának csökkenése, illetve az, hogy a Standard & Poor's leminősítette a magyar olajipari vállalatot, ösztönözheti a magyar felet a megegyezésre, és így gyorsan megállapodhatnak.
 
Kiemelte, hogy a horvát kormány nem kapott konkrét választ a magyar cégtől arra a kérésre, hogy a Mol eladná-e 49,08 százalékos INA-részesedését. A kérdésre, miszerint az INA irányítása-e a tárgyalások fő témája, Vrdoljak azt válaszolta, hogy nem.
Ugyanakkor leszögezte: „A horvát államnak kell, hogy legyen olyan eszköze, amellyel beleszólhat bizonyos folyamatokba”
 
A rádióműsorban azt is megkérdezték Vrdoljaktól, hogy az orosz Rosneft vagy a Qatar képviselői érdeklődtek-e az INA-ról. A gazdasági miniszter szerint az energiaiparban nincsenek ilyen gyors döntések, de az INA érdekes a külföldiek számára, és érdeklődtek is. „Mi megadtuk az információkat, a mi részünk itt befejeződött. Most rajtuk áll, hogy eldöntsék, érdekeltek-e” – mondta a politikus.  
 
A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2013. december 24. 13:36
A szokásos "shortolási" forgatókönyvet jósolom meg. Addig jönnek a folyamatos baljós hírek a MOL-ról, míg a részvényárfolyam lezuhan arra az előre kialkudott szintre, amiért már megéri a horvátoknak visszavenni az INA többségét. Valaki megint kurvára jól jár, a magyar állam meg lenyeli (még egyszer) a baromi nagy veszteséget. Az oroszok meg ott toporognak a spájzban :) (Hacsak nem ők tették le a helyi illetékeseknek a nagyobb lóvét)
micream
2013. december 24. 11:11
nyomjanak nekik pár milló eurót zsebbe és elintézik okosba, szép magyar szokás szerint. az interpol úgysem tehet semmit, ha valaki a trafikvajda cimbije
kuwiq
2013. december 23. 19:58
Basszus, most akkor megveszik, vagy nem veszik meg? Vevőkijelölési joguk is van? Ha nincs, akkor meg mit szívóznak?
tango47
2013. december 23. 19:09
Kicsit visszafogottabbak lettek. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy miért gondolják még ezek a miniállamok is (Horvátország mellett Szlovénia pl., melynek lakossága Budapestét sem éri el) hogy izmozzanak Magyarországgal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!