Macron felértékelődött Pekingben és leértékelődött Washingtonban – Stratéga Nógrádi Györggyel

2023. április 20. 16:49

Sokatmondó, hogy Macron tárgyalt a kínai felső vezetéssel, és nem Von der Leyen. A francia elnök érzi, hogy Németország meggyengült és próbálja átvenni az irányítást. Ursula von der Leyen amerikai érdekeket képvisel az unióban és a NATO élén is azt tenné – mondja a biztonságpolitikai szakértő.

2023. április 20. 16:49
null
Pócza István
Pócza István

A háború hatásai átrendezhetik az európai hatalmi viszonyokat. Macron igyekszik átvenni a kezdeményezést és az irányítást is a németektől, akikkel bizonyos szempontból most a lengyelek is versengenek. Jól láthatóan mindenki igyekszik többé-kevésbé kihasználni, hogy Berlinben nincs stabil kormány. A francia elnök a stratégiai autonómiát sürgető megszólalása miatt felértékelődött Pekingben, de leértékelődött Washingtonban, s az Egyesült Államokkal szemben aligha tudna egyedül hatékonyan fellépni Franciaország. A hamarosan esedékes NATO-főtitkár választás izgalmas helyzeteket hozhat, de végeredményben az Egyesült Államok szava fog dönteni. Ezekről, illetve az Újházi tyúkhúslevesről is beszélgettünk Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. április 20. 23:54
"Macron felértékelődött Pekingben és leértékelődött Washingtonban – Stratéga Nógrádi Györggyel " Ezzel szemben Macron felértékelődött Pekingben és Washingtonban is!
mamarizsa
2023. április 20. 19:44
"Egy kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés szerint Peking visszautasított a Wagner csoport kérését, miután az orosz zsoldosalakulat az év elején fegyvereket kérve fordult Kínához."
kunfia
2023. április 20. 19:19
Németország meggyengült? De hiszen Kuszaszemű Maris szerint már meg is szűnt 1éve.
jánosbácsi
2023. április 20. 18:22
Nógrádi Gyurka szokta mondani. Én egy hülye egyetemi tanár vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!