Kerekesszékes magyar pap kezét csókolta meg Ferenc pápa

2023. április 29. 14:03

A saját elhatározásából hajléktalanok között élő, lábát cukorbetegsége miatt elvesztő Mihály atyának potyogtak a könnyei.

2023. április 29. 14:03
null

A Magyar Kurir arról ír, hogy április 28-án a Szentatya az egyházi szolgálattevőkkel és munkatársakkal találkozott a Szent István-bazilikában. Hozzátették: miközben kerekesszékben haladt az oltár felé, különleges találkozással ajándékozta meg a szegedi Kardos Mihály atyát, aki betegsége miatt mindkét lábát elveszítve maga is kerekesszékben érkezett.

A lap kérdésére Mihály atya elmesélte: „Amikor jött középen előre a bazilikában, én ott voltam a szélén. Megállította az őt toló segítőjét, és először megfogta, majd megcsókolta a kezem. És megáldott. Odaajándékoztam neki az általa írt, és kiolvasott Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé című könyvet. Azzal váltunk el, hogy azt mondta, imádkozzunk érte.”

A kérdésre, hogy Mihály atya hogyan élte meg a találkozást, ennyit mondott:

hogy még engem, tolókocsis testvérét is figyelemre méltat, odajön, és odahajol hozzám. Egy életre hálás vagyok.”

A Magyar Kurír beszámol arról: Kardos Mihály 1946. november 18-án született Szegeden. 1969. november 23-án szentelte pappá Udvardy József püspök a Szeged-Csanádi Egyházmegye szolgálatára. Több plébánián is tevékenykedett. Lelkiségét meghatározták gyermekkorában a jezsuiták. Papi pályája során mindig nagy jelentőséggel bírt számára a hívek közössége, a velük való közvetlen lelkipásztori kapcsolat.

Elhatalmasodó cukorbetegsége miatt az elmúlt években mindkét lábát elveszítette,

így kerekesszékbe kényszerült. Ezzel együtt derűs, szeretetteljes személyiségével, mélyen imádságos lelkületével, az Úr Jézusba vetett hitével maga köré vonzza a híveket. Misézik, gyóntat, és hetente bibliakört vezet szülővárosában.

Saját elhatározásából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szegedi Hajléktalanellátó Központjában él, holott az egyházmegye saját idősotthonát is választhatná.

Úgy érzi, papi, lelkipásztori hivatásának egyfajta kiteljesedése, hogy a hajléktalanok között él,

osztozik sorsukban, pásztorként kísérheti őket.

Videón a jelenet:

Nyitókép: Képernyőkivágás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Metzger Balázs
2023. április 29. 21:32
Nagyon szép
ambaracurjan
2023. április 29. 21:28
Kardos Mihály fantasztikus ember! Örülök neki, hogy ilyen élményben volt része!
masikhozzaszolo
2023. április 29. 16:39
Kerekes Székesfőváros.
Box Hill
2023. április 29. 16:33
Sztálin, a világkommunizmus vezetője kinek csókolt kezet valaha is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!