Nincs több pazarlás Franciaországban

2015. május 23. 14:21

Törvényben tiltották meg Franciaországban az élelmiszer pazarlását a kereskedők számára. Az eladatlan élelmiszert újra kell hasznosítani, vagy jótékony célra felajánlani.

2015. május 23. 14:21

Csütörtök este fogadta el a francia parlament azt a törvényt, amely alapján a kereskedőknek megtiltják a pazarlás minden formáját. A nagykereskedők és a kiskereskedők a jövőben az eladatlan élelmiszereket nem semmisíthetik meg, hanem vagy újra kell hasznosítaniuk, vagy jótékony célra kell felajánlaniuk.

A kereskedelmi szövetség képviselője, Jacques Creyssel szerint „rossz a törvény, mert a szupermarketek az étel pazarlásnak csak 5%-ért felelősek. A legtöbb hulladék a háztartásokból és a közétkeztetésből származik”.

A 400 négyzetméteresnél nagyobb szupermarketeknek kötelezővé teszik a jótékonykodást. Az eladatlan árut megfelelő szervezetek veszik át, és osztják szét. „Néhány magánalapítvány hűtőkocsikat adományoz nekünk, és az állam segített azzal, hogy önkéntes szociális munkás állásokat hozott létre” – mondta egy jótékonysági szervezet munkatársa, Nicolas Dubois.

Azokat az élelmiszereket, amelyek emberi fogyasztásra már nem alkalmasak, takarmányként vagy komposztként kell újrahasznosítani.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. május 25. 15:37
Hááát igen. Megállapították, hogy a legtöbb hulladék a háztartásokban és a közétkeztetésben keletkezik. Megnéztek egy régi filmet a múlt század harmincas éveinek közepéről.. Jan Masaryk, cseh elnök és felesége egy elegáns étteremben ebédel. A szokásos ceremónia ,étlap- Masaryk közli, hogy mit kér, majd a feleség így szól:Ugyan azt! Nos hogy is van ez? Mit evett vajon Masaryk felesége?-Hát azt, amit Masaryk! A pazarlás GARANTÁLTAN KIZÁRT...
bunko_jobbos
2015. május 25. 14:06
Hát ez egy rohadt nagy öngól lesz! Értem én, hogy a jó szándék vezérli, de mi lesz a vége? Létrejön egy gyorsan szaporodó semmittevő réteg: annyi galamb van a köztereken, amennyi élelmiszer - ez természetes. A szoc. rászoruló, azaz semmittevő réteget fogják hizlalni. (Sőt egyre több bevándorló kell majd, mert ők majd törvényesen fogják megsemmisíteni az élelmiszert (megeszik). Tiszta haszon a létük - a hülye szabályok miatt.) Kellenének már normális vezetők is az EU-ba.
moloy
2015. május 25. 12:41
Egyetértve a franciákkal, talán rá is lehetne tenni egy lapáttal: A Nav/stb. által lefoglalt termékeket is lehetne hasznosítani/újrahasznosítani, nem pedig megsemmisíteni! (Persze úgy, hogy ne kerüljön többe a "leves, mint a hús"!) Az EU pedig akár segíthetne is összegyűjteni és eljuttatni Afrikába, vagy bárhova, ahol felhasználhatnák!
illesl
2015. május 25. 10:13
Nekem 6 tyúkom és 1 kakasom is van. Azokkal etetem meg, azt a mit a pazarló családom kidobna. Majd egyszer még visszasírják a sok kidobott és megsemmisített élelmiszert. Engem, még úgy tanítottak, bűn kidobni az élelmiszert. Mindenkit köteleznék családi házas övezetekben tyúktartásra, körzetenként előírnám a kötelezően tartandó méhcsaládok számát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!