Szép új világról beszélt Bogár László

2013. január 11. 15:17

Bogár László szerint akkora adóssága van a világnak, amekkora a vagyona.

2013. január 11. 15:17

Boros Imre és Bogár László volt Bayer Zsolt vendége az EchoTV csütörtöki HáttérKép című műsorában, ahol szó esett arról, hogy milyen jelentős a világ összesített adósságállománya. Boros elmondta, hogy hazánkat kivéreztetik: képtelen a biológiai utánpótlásra, pedig még a második világháború után is növekedett a népesség.

Bogár László többek között arról beszélt, hogy Magyarország három és fél éves termelés alatt képes lenne újratermelni mindazt, amink van. Ebből kiindulva úgy véli, hogy a világ jelenlegi adósságállománya szinte azonos mértékű a vagyonával.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2013. január 12. 21:48
"A kormány felhasználja a pénzt, az nem generál inflációt;" Ez elsősorban attól függ, a kormány mire használja fel. Fogyasztásra-e, vagy tőkejavak létrehozására, piacokon eladható termékek létrehozására. Ennek ellenpéldája az EU-s pénzek. Mert haszontalan, világpiacokon nem eladható javak létrehozására használják fel, miközben fogyasszák a társadalom forrásait, megnehezítve ezzel hozzáférést mások számára. "A kamatfizetéssel és törleszéssel szép fokozatosan visszaáramlik a pénz a külföldi tulajdonoshoz, a sterilizációt a központi bank enyhíti." Tökéletes sterilizáció nem létezik (szerintem). A törlesztéssel visszaáramló pénzel együtt források is kiáramlanak, ha a törlesztéssel visszaáramló pénz megszerzéséhez további munkára, energiára, nyersanyagra volt szükség. Ha a visszaáramló pénz adókból származik, akkor az adófizetők munkája, energiája, nyersanyaga áramlik ki. Hisz ahhoz hogy több adót fizethessenek, az adófizetőknek többet kellett dolgozni, több forrást voltak kénytelenek felhasználni. De természetesen a többletpénz így kiáramlik. Szerintem a lényeg abban van, hogy a befektetés haszonnal járjon. "Depressziós kapacitásfelesleg, deflációs spirál esetén értelmes lehet ilyen neokeynesiánus politika (most az USA végzi)." A deflációt egészséges folyamatnak tartom. Hisz ez teszi hozzáférhetővé emberek sokaságának pld. a számítógépet, mobiltelefont, ahogy a bő termés is lehetővé teszi a kisjővedelműeknek a jobb táplálkozást. Azaz, növeli a nemzeti jólétet. természetesen a hitelből befektetők faramuci helyzetbe kerülnek. Csökkenő árak mellet nehéz fizetni a törlesztést, és annak kamatait. Egyébként, általában egyetértek veled.
Stanc
2013. január 12. 18:39
Sorstársak! Lassú a Mandíner, így aki többször klikkel az "Elküldésre", annak többször jelenik meg a hozzászolása.
kjkj945
2013. január 12. 10:55
http://www.youtube.com/watch?v=OEJbqUwYqRA http://www.youtube.com/watch?v=t4WKf_0eTEM
potyka
2013. január 12. 08:18
"Bogár László szerint akkora adóssága van a világnak, amekkora a vagyona" Akkor a világ még egészen jól áll hozzánk képest. A magyar lakosságnak Kb. még 1/5-öd vagyona sincs a tartozása mértékéhez képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!