Gréta, a próféta

2023. június 23. 07:52

A svéd kislány azt posztolta, hogy öt év múlva teljesen kihal az emberiség. Aztán törölte.

2023. június 23. 07:52
null
Faggyas Sándor
Magyar Nemzet

„Megnyugodva, sőt derűsen ébredhettünk a tegnapi napra. Nem csupán azért, mert beköszöntött a csillagászati nyár és a verőfényes kánikula, hanem mert azt tapasztaltuk, hogy még mindig élünk – mi magunk, a családtagjaink, szomszédaink, az utcán járó-kelő emberek, kollégáink, ismerőseink is. Annak ellenére, hogy 2018. június 21-én egy tizenöt éves svéd kislány az egyik népszerű közösségi médiaplatformon azt posztolta egy klímaszakértőre hivatkozva, hogy öt év múlva teljesen kihal az emberiség.

A bájos, bár mentális zavarokkal küzdő (Asperger-szindrómában és kényszerbetegségben szenvedő) diáklány később törölte ugyan vészjósló posztját – talán rájött, hogy túl erős, sokkoló volt a bejegyzése –, mégis nyugtalanul, aggódva vártuk 2023. június 21-ét.

Hiszen nem akárki jósolta meg az emberiség e hét közepén esedékes pusztulását, mint a csalhatatlan orákulummá kijelölt klímaaktivista Greta Thunberg, akit a Time amerikai magazin a 2019-es év emberének választott. Ugyanakkor a szintén liberális brüsszeli Politico az Európa sorsát leginkább meghatározó, legerősebb emberek huszonnyolcas listáján az „álmodozók” kategóriájának élére helyezte az akkor tizenhat éves lányt. Aki még

2018 nyarán eldöntötte, hogy péntekenként mindaddig nem megy iskolába, amíg a világ nem talál megoldást a – szerinte végzetes – éghajlatváltozásra. Reggelente elballagott a Riksdag, a svéd parlament elé, leült a lépcsőre és maga elé tette tiltakozó tábláját, amire azt írta: Iskolai sztrájk az éghajlatért.”

Nyitókép: Andy Buchanan/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Advocate
2023. június 24. 08:16
Vajon mikor hívja meg a Grétikét a presswoman vacsizni!?
hoci74
2023. június 23. 16:10
Felkészül az elfeledés homályára: Pankotai Lili mozgalmár elvtársnő....
Újjáélesztett Dodó
2023. június 23. 15:27
A másik altató trükk itt, hogy klíma kérdésekben nem a szakértőket idézik, pedig magyarok is vannak szép számmal, akik nem aspergeresek, meg nem festményeket öntenek le, hanem öltönyben elmagyarázzák, hogy mi a práblám, de itt róluk nem esik szó. Nahát, ezzel buknak le ezek a szerzők. Te magad eldöntöd, hogy ezt a "nyugalmat" választod, vagy a nagyobb valószínűséget?
21 gramm
2023. június 23. 14:55
Nem tökmindegy hogy egy svéd autista/aspergeres kislány miről posztol, miről delirál???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!