Úton az emberi szintű mesterséges intelligencia felé

2023. június 20. 13:58

A mesterséges intelligencia szinte minden szellemi feladatot képes lesz elvégezni.

2023. június 20. 13:58
null
Dobos Gábor
Vendégszerző

„Az OpenAI mesterséges intelligencia kutatóintézet legutolsó nagy nyelvi modelljei – a ChatGPT interfészen keresztül tavaly november 30-án elérhetővé tett GPT-3.5 és a március 14-e óta (némi előfizetési díj ellenében) használható GPT-4 – által kiváltott hatást látva nem lenne meglepő, ha amikor majd az évtized végén visszatekintünk arra, hogyan változtatta meg a mesterséges intelligencia az életünket, az elmúlt fél évre emlékeznénk úgy, mint amikor ez a forradalom elkezdődött.

A Goldman Sachs befektetési bank március végi elemzése szerint a generatív nyelvi modellek a széles körű elterjedésüket (amikor a gazdasági szereplők fele már alkalmazza őket) követő tízéves időszakban évi másfél százalékponttal járulhatnak hozzá a termelékenység növekedéséhez. A tanulmány szerint ez akkor van így, ha az amerikai foglalkoztatási adatbázisban használt hétfokú nehézségi skála középső, negyedik szintjén képesek elvégezni azokat a tevékenységeket, amelyek ki vannak téve a mesterséges intelligencia általi automatizálásnak. Ha a hatodik nehézségi szinten teljesítenek, a többlet ennek a duplája, három százalékpont is lehet. (A negyedik szint olyasfajta feladatokat jelent, mint egy kisvállalkozás adóbevallásának kitöltése vagy a munkaidő beosztás elkészítése, a hatodik olyanokat, mint egy nagy konferencia programjának összeállítása vagy adatgyűjtés egy összetett tudományos jelentéshez.)

Ez a jelenlegi összes munkaidő 25-27%-ának gépi intelligencia általi kiváltását jelenti:

az állások 7%-ában lehetne az emberi munkát mesterséges intelligenciával teljes egészében helyettesíteni (jórészt adminisztratív és jogi területen), a többi esetben a munkavállalóknak több idejük lenne olyan feladatokra, amelyeket a gép nem képes megoldani. Ez jellegében és léptékében is a személyi számítógép elterjedéséhez mérhető változás.

De ez még csak a kezdet. A GPT-k sikerének ezen túlmutató jelentősége, hogy szabad szemmel is látható méretű lépést jelentenek az emberi szintű, vagyis a bármilyen, ember által elvégezhető szellemi feladat végrehajtására képes mesterséges intelligencia régi ígéretének megvalósulása felé. Jelentős lépést, de egy nagyon hosszú úton.

A mesterséges intelligencia kutatói körében a 2010-es években végzett szinte valamennyi felmérésben (1, 2, 3, 4) a hivatásszerűen ezzel a területtel foglalkozó informatikusok, matematikusok, filozófusok és pszichológusok meglehetősen egyöntetűen a század közepére (2040-2060-ra) tették az emberi szintű mesterséges intelligencia megjelenését. Beszédes, hogy az összes ilyen felmérésben mindössze 5% körüli volt azoknak az aránya, akiknek határozott meggyőződésük volt (90%-nál valószínűbbnek tartották), hogy az emberi szintű mesterséges intelligencia soha nem lesz megvalósítható.

A szakértői várakozásoknál kézzelfoghatóbb fogódzó a mesterséges neurális hálózatok tanítása során elvégzett számítások mennyiségének növekedése: a 2020 májusában megjelent GPT-3 betanításához 300 trilliárd (3 x 1023) műveletet végeztek, a GPT-4-éhez ennek nagyságrendileg százszorosát (az OpenAI hivatalosan nem közöl részleteket a modell felépítéséről, méretéről, a felhasznált hardverről és adatmennyiségről). A következő százszorozódás már azt jelentené, hogy az emberi agy által egy élet során feldolgozott információmennyiség nagyságrendjének közelébe érünk.

Ezt egyrészt a rendelkezésre álló számítási kapacitás korlátozza (ha a számítógépek teljesítményének növekedése a következő években is az elmúlt évtizedekben tapasztalt ütemben folytatódik – ami persze kérdéses –, az évtized végére lehet olyan szuperszámítógép, amely kevesebb mint egy év alatt képes elvégezni ennyi műveletet), másrészt korántsem evidens, hogy a mesterséges neurális hálózatok méretének és a betanításukhoz használt adatok mennyiségének további növelése a jelenleginél számottevően értelmesebb működést eredményez (ami azt illeti, az OpenAI már három éve megjósolta, hogy a GPT típusú nyelvi modellek nagyjából a mostani méretnél elérik csúcsteljesítményüket).

Bár a GPT-4 elődeivel ellentétben már nemcsak az olyan tudásintenzív területeken teljesít jól, mint a bölcsészet-, társadalom-, természet- és orvostudomány, de az elvont gondolkodást igénylő feladatok, például a matematika vagy a logika terén is, az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman szerint sem a nagy nyelvi modellek méretének további növelése vezet az emberi szintű mesterséges intelligencia létrehozásához. »Azt hiszem, vége az óriási, hatalmas modellek korának. Másféleképpen fogjuk őket jobbá tenni« – mondta nemrég az MIT egy rendezvényén.

De nem is feltétlenül van szükség az emberi szint elérésére ahhoz, hogy a gépi intelligencia az emberiség eddigi legdinamikusabb évtizede, a ’60-as évek óta nem tapasztalt ütemű növekedést hozzon. Az amerikai foglalkoztatási adatbázisban használt nehézségi skála hatos szintjének elérése azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia a célok kijelölésén és új összefüggések feltárásán kívül szinte minden szellemi feladatot képes lesz elvégezni – és szó sincs róla, hogy csak a legunalmasabbakat. Van még addig néhány év (a GPT-2 és -3 között nagyjából 500, a GPT-3 és -4 között már 1000 nap telt el), és bár a következő évek valószínűleg az elmúlt hónapokénál kevésbé hangos sikereket hoznak, ideje elkezdeni készülni.”

A szerző a jövő technológiáival kapcsolatos kutatással, oktatással és ismeretterjesztéssel foglalkozó Prométheusz Társaság ügyvezetője

Nyitókép: Pixabay

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. június 22. 11:19
"A mesterséges intelligencia szinte minden szellemi feladatot képes lesz elvégezni." Kivéve az emberi intelligencia által tudottakat: érzelem, intuíció, asszociáció satöbbi. (Asszociáció alatt nem a bődületes adathalmazból kiszűrt hasonló jelentésű dolgokat értem, hanem az emberi értelem tapasztalatból és emlékezetből adódó szabad asszociációit).
Unknown
2023. június 21. 11:42
Szinte.... Nagy kérdésem az, hogy a mesterséges intelligencia milyen erkölcsi, etikai alapon dönt?
AttilaTheHUN
2023. június 21. 08:26
Végre egy értékelhető elemzés a témában. Nem szélsőséges rajongés és nem ellenséges "úgyse sikerül"-savanyújóska.
Vakfolt
2023. június 21. 07:27
Ez az ömlengés olyan, mint az ukrán sikerekről tudósítás, elhiteti a befektetőkkel, hogy önteni kell bele még egy kis pénzt. A chatgpt zseniális szemfényvesztés, a programírása az, hogy stackoverflowról összeszedi azt amit te is megtennél, egymás mögé rakja, és egész türhetően megformázza. De már a típusosság, függvények visszatérési értéke, enumerálás hibákat dob, kivéve, ha már létező és működő kódot kell interpretálnia, amibe már valaki beletette az emberi elmét. Még lehet, hogy fejlődni fog, de már létszik, hogy az apró nüanszokon fog elvérezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!