Mi nem történt Oroszországban a Prigozsin-puccskísérlet során?

2023. június 27. 21:47

Nem szólalt fel az orosz elnök védelmében sem a kormány, sem a titkosszolgálat, sem a baráti országok vezetői.

2023. június 27. 21:47
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„A hadvezetés nem próbálta megállítani a puccsistákat, Putyin nem vezényelt ellenük katonaságot, és nem szólította föl ellenállásra a lakosságot. Nem szólalt fel az orosz elnök védelmében sem a kormány, sem a titkosszolgálat, sem a baráti országok vezetői.

Nem tudjuk. Nem tudjuk sem azt, hogy Vlagyimir Putyin mit ajánlhatott föl Jevgenyij Prigozsinnak, amivel meggyőzte, hogy állítsa le menetelését Moszkva felé, sem azt, hogy a puccsista Prigozsin milyen biztonsági garanciákat tudott kiharcolni magának és az embereinek. Azt azonban tudjuk, hogy mi nem történt június 24-én, és ebben rejlik a történtek lényege, az egyre halmozódó rendellenességekben, amelyek az orosz elnök meggyengülésére utalnak.

Először is, a rosztovi parancsnoki központban az orosz tábornokoknak és tiszteknek normális esetben heves ellenállást kellett volna tanúsítaniuk a főhadiszállásuk elfoglalására érkező lázadókkal szemben. Nem ezt tették, sőt, az ügybuzgalom, amivel megtagadták a kiállást, arról árulkodott, hogy nem lettek volna hajlandók meghalni egy dicsfényét vesztett elnökért, sőt, talán még reménykedtek is, hogy véget érhet az uralma.”

***

Nyitókép: Képernyőfotó, Jevgenyij Prigozsin és Vlagyimir Putyin

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. június 28. 20:51
az ne zavarjon hogy egy percig se volt Putyin ellen ami viszont valoban nem tortent: Putyin elitelte Prigo akciojat DE nem vedte meg Sojgut vagy Geraszimovot. Egy mondat se volt hogy "elegedett vagyok a hadvezetes munkajaval, bizom Sojguban, Geraszimovban"
Robertoo
2023. június 28. 19:52
Ki ez a diszkópatkány?
vamonos
2023. június 28. 16:19
A végeredmény senkit sem aggaszt? A Wagner áttelepült Fehéroroszországba. Közelebb Kijevhez. :))
Namond
2023. június 28. 08:48
Bernardo, Putyint, az orosz kormányt nem támadta senki, a hadügyminisztert és jobb kezét kivéve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!