Abszolút többséget szerzett az AfD Sonnebergben

2023. június 27. 06:10

Három pontban a választásról.

2023. június 27. 06:10
null
Szikra Levente
Szikra Levente
Facebook

„Mit jelent ez?

Németországban tegnap volt az első olyan érdemi választás, amelyen a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) abszolút többséget szerzett. A keletnémet Türingia tartomány Sonneberg központú járásában ugyanis AfD-s járási vezetőt választottak. Egy járási választás persze önmagában nem akkora hír, de kétségkívül egy eddig meglévő üvegplafont tört át az AfD azzal, hogy 50 százalék felett végzett egy választáson.

Az első fordulóban senki sem szerzett abszolút többséget, így a második fordulóban a mostani győztes mellett egy CDU-s jelölt szerepelt. Sokatmondó, hogy a szélsőbaloldali Linkétől a kereszténydemokratákig mindenki mellette kampányolt, mégis AfD-győzelem született. Nagy siker a jobboldali párt számára, hogy a teljes elittel szemben győzelmet tudott aratni.

Mit nem jelent ez?

Érdemesnek tartom elkerülni a túlzásokat, ezért tisztázzuk azt is, amit nem jelent a tegnapi eredmény. Ettől még nem fog megbukni a szocdem-zöld-liberális szövetségi kormány, nem lesz jobboldali hatalomátvétel sehol, és nem borul fel a teljes német pártrendszer. Tegnap egy keletnémet járásban választottak helyi vezetőt, akinek a helyiek életére lesz ráhatása, nem a teljes német politikára.

Ettől még tény, hogy áttört egy üvegplafon, és világossá vált, hogy az egykori NDK területén realitás az AfD győzelme, a párt errefelé nagyon komoly támogatottsággal rendelkezik.

Mi várható?

Idén még két helyen lesz járásinál komolyabb, tartományi választás Németországban: Hessenben és Bajorországban. Jelenleg mindkét helyen a keresztény uniópártok adják a miniszterelnököt, Wiesbadenben CDU-Zöldek, Münchenben CSU-Freie Wähler (regionalista klasszikus liberális párt) koalíció irányít. Ezek nyugatnémet tartományok, így az AfD szerepe várhatóan kisebb lesz, miközben a CDU/CSU számára alapvető fontosságú e két hadállás megtartása. A CSU nem áll rosszul Bajorországban, és Hessen is a CDU felé húz inkább.

Jövőre lesznek az AfD szempontjából érdekesebb tartományi választások. Három keletnémet országrészben: a mostani választásban érintett Türingia mellett Szászországban és Brandenburgban szavaznak majd. Mindhárom helyen reális esély van az AfD első helyezésére – persze addig sok víz lefolyhat még az Elbán.

Egy biztos: láthatóan a keletnémet választópolgároknak egyre nagyobb számban van elegük a hagyományos pártokból, és ezzel utóbbiaknak kezdeniük kell valamit. Ennek hiányában sok ilyen hírt kell majd megemészteniük a jövőben.”

***

Történelmi győzelmet aratott az AfD jelöltje Türingiában

Robert Sesselman a párt első politikusa, aki járási adminisztrációt vezethet.

 

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. június 27. 18:45
egy csepp a tengerben
Pelso j.
2023. június 27. 12:13
Sonneberg település lakosainak száma 23 097 fő. Még min. 10 hurráhurrá írást róla. Mintha Mo. számára számítana bármit.
RasPutin
2023. június 27. 10:36
Győzött az afd az NDKban. És?
Csendőr
2023. június 27. 10:26
Érik a gyümölcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!